Business & Finance Παρασκευή 20/05/2022, 16:02
ΑΓΟΡΕΣ

Το ρούβλι στα υψηλά 7 ετών καθώς οι αγοραστές αερίου υποκύπτουν στον Πούτιν

Το ρούβλι στα υψηλά 7 ετών καθώς οι αγοραστές αερίου υποκύπτουν στον Πούτιν

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών εκτινάσσεται το ρούβλι έναντι του ευρώ, καθώς περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες φαίνεται να συμμορφώνονται με την απαίτηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να πληρώνουν για το φυσικό αέριο με το ρωσικό νόμισμα.

Το ρούβλι ενισχύθηκε έως και κατά 9% έναντι του ευρώ, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2015 και σημείωσε άνοδο 5% έναντι του δολαρίου στα 59,18 όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Το ρωσικό νόμισμα είναι το πρώτο σε επιδόσεις έναντι τόσο του ευρώ όσο και του δολαρίου ανάμεσα σε όλα τα νομίσματα του κόσμου, φέτος.

Τα capital controls, η κατάρρευση των εισαγωγών και η άνοδος των τιμών της ενέργειας φέρνουν το ρούβλι περίπου 20% υψηλότερα από ό,τι ήταν πριν από την εισβολή στην Ουκρανία πριν από σχεδόν τρεις μήνες. Η σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην αγορά από την κεντρική τράπεζα δεν έχει αντιστρέψει αυτή την πορεία ανατίμησης, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα για τον ρωσικό προϋπολογισμό, καθώς μεγάλο μερίδιο των εσόδων της χώρας έρχεται σε ξένο νόμισμα.

Επιπλέον, πολλοί ξένοι πελάτες της Gazprom συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του Πούτιν, ανοίγοντας λογαριασμούς σε ξένο νόμισμα και σε ρούβλια με την τράπεζα του ομίλου, την Gazprombank.  

«Η πίεση στο δολάριο και το ευρώ θα αυξηθεί καθώς περισσότεροι αγοραστές φυσικού αερίου ανοίγουν ειδικούς λογαριασμούς», δήλωσε στο Bloomberg ο George Vaschenko, της Freedom Finance.

Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει η Μόσχα, περίπου οι μισοί από τους 50 και πλέον ξένους πελάτες της Gazprom έχουν ανοίξει ειδικούς λογαριασμούς στην Gazprombank.

Τον περασμένο μήνα, η Gazprom διέκοψε την προμήθεια αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, καθώς οι χώρες αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την απαίτηση του Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλια. Αντίστοιχο μπλόκο θα ισχύσει στη Φινλανδία από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Φυσικό αέριο: Η Ρωσία κλείνει την κάνουλα στη Φινλανδία

Αυστηρό μήνυμα Κομισιόν: Οι λογαριασμοί σε ρούβλια παραβιάζουν τις κυρώσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News