Business & Finance Τρίτη 17/05/2022, 19:22
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις από το «γεράκι» της ΕΚΤ – «Άντεξαν» τα ελληνικά

Ομόλογα: Ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις από το «γεράκι» της ΕΚΤ – «Άντεξαν» τα ελληνικά

Μεγάλη άνοδο παρουσίασαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, καθώς οι αγορές χρήματος αυξάνουν τις προσδοκίες τους για επιτοκιακές αυξήσεις από τη στιγμή που ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, Κλάας Νοτ, δήλωσε ότι είναι πιθανή μία επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης τον Ιούλιο. 

Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές στράφηκαν σε πιο ριψοκίνδυνο ενεργητικό, μακριά από τα ασφαλή κρατικά ομόλογα, εν μέσω αισιοδοξίας για την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε 10,5 μονάδες βάσης, στο 1,05%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Μαίου, πλησιάζοντας ξανά το 1,189%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2014 που άγγιξε στις 9 Μαίου. Κατά 13 μονάδες βάσης αυξήθηκε και η απόδοση του διετούς γερμανικού, φθάνοντας στο 0,26%.

Ο Κλάας Νοτ είπε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, χωρίς ωστόσο να αποκλείει και μεγαλύτερη αύξηση, με τις αγορές χρήματος να προεξοφλούν επιτοκιακές αυξήσεις της τάξης των 105 μονάδων βάσης έως τα τέλη του έτους από τις 95 τη Δευτέρα. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς εκτινάχθηκε στο 2,958%, με άνοδο 12 μονάδων βάσης, με το spread έναντι των γερμανικών να διευρύνεται στις 191 μονάδες βάσης. Πιέσεις προκάλεσαν και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος είπε ότι η χώρα του δεν μπορεί να υποστηρίξει μία χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε., συστήνοντας μία στάση πιο ρεαλιστική και αποτελεσματική.  

Ωστόσο, η ελληνική αγορά έδειξε αντοχές, παραμένοντας σχεδόν σταθερή στα χθεσινά επίπεδα με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 146 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς έκλεισε στο 3,54% με το spread στις 252 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού κινήθηκε στο 2,46%. 

 

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Κ. Νοτ (ΕΚΤ): Θετικός σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News