Business & Finance Τρίτη 17/05/2022, 15:29
BUSINESS & FINANCE

Αυστηρό μήνυμα Κομισιόν: Οι λογαριασμοί σε ρούβλια παραβιάζουν τις κυρώσεις

Αυστηρό μήνυμα Κομισιόν: Οι λογαριασμοί σε ρούβλια παραβιάζουν τις κυρώσεις

Αυστηρό μήνυμα προς τους εισαγωγείς φυσικού αερίου να μην ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας ότι για να μην παραβιαστούν οι κυρώσεις θα πρέπει να ακολουθηθούν κατά γράμμα οι οδηγίες της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι οι εταιρείες μπορούν να ανοίξουν λογαριασμό σε ευρώ ή δολάρια στην Gazprombank και να κηρύξουν τη συναλλαγή ολοκληρωμένη μόλις κατατεθεί η πληρωμή. 

«Το άνοιγμα λογαριασμού σε ρούβλια θα ξεπερνούσε τις οδηγίες που δώσαμε στα κράτη-μέλη ως προς το τι επιτρέπεται υπό το καθεστώς κυρώσεων», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Έρικ Μάμερ.

«Οτιδήποτε υπερβαίνει το άνοιγμα λογαριασμού στο νόμισμα της σύμβασης στην Gazprombank, την πληρωμή σε αυτόν τον λογαριασμό και στη συνέχεια τη δήλωση ότι θεωρείται ολοκληρωμένη η πληρωμή αντιβαίνει τις κυρώσεις», είπε ο Μάμερ.

Υπενθυμίζεται ότι στις αναθεωρημένες οδηγίες που έστειλε η Κομισιόν στα κράτη-μέλη αναφερόταν ότι μπορούν να γίνουν πληρωμές στην Gazprom σε ευρώ ή δολάρια, όπως προβλέπουν τα συμβόλαια, και να προχωρήσουν σε μια «σαφή δήλωση» ότι θεωρούν τις υποχρεώσεις τους εκπληρωμένες. Δεν γινόταν κάποια αναφορά στους λογαριασμούς με ρούβλια.

Από την άλλη, εδώ και κάποιες εβδομάδες διάφορα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι δεκάδες εταιρείες έχουν ανοίξει δύο λογαριασμούς στην Gazprombank – έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλια – και μάλιστα κάποιες φέρεται να έχουν ήδη κάνει πληρωμές σε ρούβλια.

Αυξημένες οι τιμές φυσικού αερίου σήμερα

Μετά τη σημερινή αυτή διευκρίνιση της Κομισιόν και καθώς οι ροές από τη Ρωσία έχουν μειωθεί και η εξάρτηση από το LNG έχει αρχίσει και αυξάνεται, μετά από τη χτεσινή πτωτική πορεία, η τιμή του φυσικού αερίου πήρε την ανιούσα πάλι.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Ολλανδία έκαναν άλμα 5% και έφτασαν τα 97,50 ανά μεγαβατώρα, ενώ προηγουμένως είχαν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν ένα μήνα.

Τα αντίστοιχα συμβόλαια στη Βρετανία αυξήθηκαν σχεδόν 13%.

Η Φινλανδία δεν πληρώνει σε ρούβλια

Πάντως, η διαχειρίστρια εταιρεία φυσικού αερίου της Φινλανδίας, Gasum, ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να πληρώσει τις ρωσικές προμήθειες σε ρούβλι, σημειώνοντας πως θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό για διαμάχη με τη Gazprom 

Όπως ανέφερε, επίσης, δεν αποκλείει η Μόσχα να κλείσει ολοκληρωτικά την κάνουλα του φυσικού αερίου προς το Ελσίνκι.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: «Παραθυράκι» από Βρυξέλλες για τις πληρωμές στη Ρωσία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News