Business & Finance Δευτέρα 16/05/2022, 19:21
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Στον ρυθμό των δηλώσεων Βιλερουά οι αποδόσεις – Έντονες αυξομειώσεις

Ομόλογα: Στον ρυθμό των δηλώσεων Βιλερουά οι αποδόσεις – Έντονες αυξομειώσεις

Σε μία ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση, οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ επέστρεψαν σε υψηλά πολλών ετών μετά την αρχική τους αποκλιμάκωση, για να υποχωρήσουν ξανά προς το τέλος της συνεδρίασης, με βασικό «καταλύτη» τις δηλώσεις του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά ντε Γκαλό, ο οποίος είπε ότι το αδύναμο ευρώ απειλεί τη σταθερότητα των τιμών στην Ευρωζώνη. 

Η εξασθένηση του ευρώ θέτει υπό απειλή τις προσπάθειες της ΕΚΤ να οδηγήσει τον πληθωρισμό κοντά στο στόχο της, είπε ο Βιλερουά, με τις δηλώσεις του να προκαλούν έντονη νευρικότητα στην αγορά κρατικών ομολόγων που προσπαθεί να βρει κατεύθυνση. 

Το ευρώ έχει βουλιάξει 9% από τον Φεβρουάριο, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2017 την προηγούμενη εβδομάδα, σε μία εξέλιξη που επιταχύνει τις πιέσεις στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, ο οποίος βρίσκεται ήδη στο 7,5%.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε περίπου επτά μονάδες βάσης, στο 1%, αφού στην αρχή της συνεδρίασης κινείτο κοντά στο 0,95%, στον απόηχο των αποτελεσμάτων από τις τοπικές εκλογές του γερμανικού κρατιδίου Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, που δεν αποτελούν και τόσο καλό οιωνό για τον Καγκελάριο Όλαφ Σόλτς. Στο τέλος της συνεδρίασης, ωστόσο, επέστρεψε στο 0,94%, ακολουθώντας την αποκλιμάκωση των αμερικανικών αποδόσεων. 

Υπενθυμίζεται ότι η απόδοση του γερμανικού 10ετούς εκτινάχθηκε σε υψηλό οκταετίας στις αρχές του μηνός πάνω από το 1%, όμως αποκλιμακώθηκε ξανά στην περιοχή του 0,85% την προηγούμενη εβδομάδα. 

Στο ίδιο μοτίβο και η ευρωπεριφέρεια. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έφθασε αρχικά έως το 3,57% για να κλείσει στο 3,53% με το spread στις 259 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,41%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 74 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24 εκατ.ευρώ έγιναν στον τίτλο λήξης ’52.

Στη γειτονική Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς εκτινάχθηκε στο 2,91% με άνοδο έξι μονάδων βάσης για να πάρει μία ανάσα στο 2,86%, με το spread ωστόσο στις 192 μονάδες βάσης. 

Ο στρατηγικός αναλυτής Λιν Γκράχαμ-Τέιλορ της Radobank συνέδεσε την ανοδική κίνηση των αποδόσεων με τις δηλώσεις Βιλερουά. «Αυτό εξηγεί γιατί τα spreads διερύνθηκαν», είπε χαρακτηριστικά. 

Οι αγορές χρήματος αντέδρασαν επίσης καθώς οι επενδυτές αύξησαν ξανά τα στοιχήματά τους για τις επιτοκιακές αυξήσεις, περιμένοντας τώρα αυξήσεις των 95 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ έως τα τέλη του έτους, έναντι 80 μονάδων βάσης την Παρασκευή. Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται στην προοπτική αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Ιουλίου. 

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης που παρακολουθεί τις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προοπτικές για την Ευρωζώνη εκτοξεύθηκε ξανά στο 2,231%, αφού είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο την προηγούμενη εβδομάδα.  
 
 
moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Φ. Βιλερουά (ΕΚΤ): Το αδύναμο ευρώ κακός σύμμαχος στη «μάχη» με τον πληθωρισμό 

        

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News