Business & Finance Παρασκευή 13/05/2022, 19:16
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Ξανά σε άνοδο οι αποδόσεις στη συνεδρίαση – Πτώση στην εβδομάδα

Ομόλογα: Ξανά σε άνοδο οι αποδόσεις στη συνεδρίαση – Πτώση στην εβδομάδα

Σε άνοδο επέστρεψαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, αν και σε εβδομαδιαία βάση σημείωσαν πτώση και μάλιστα μεγάλη, καθώς η επιδείνωση των προοπτικών για την παγκόσμια οικονομία έχει συγκρατήσει τις προσδοκίες για τις επιτοκιακές αυξήσεις. 

Το κόστος δανεισμού στην ελληνική 10ετία επέστρεψε στο 3,47% με το spread να εκτοξεύεται επίσης στις 252 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία η απόδοση ενισχύθηκε στο 2,38%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 90 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 26 εκατ. έγιναν στη 10ετία.

Στη γειτονική Ιταλία, η απόδοση στη 10ετία επέστρεψε στη σημερινή συνεδρίαση στο 2,86% με άνοδο 14 μονάδων βάσης, κλείνοντας μία εβδομάδα έντονης μεταβλητότητας, αν και κατάφερε να παραμείνει αρκετά χαμηλότερα από το υψηλό τριετίας, του 3,23%, της Δευτέρας. Το spread έκλεισε στις 190 μονάδες βάσης, χαμηλότερα από τις 205 που είχε αναρριχηθεί στην αρχή της εβδομάδας, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από το Μάιο του 2020.

Σε εβδομαδιαία βάση ωστόσο, η απόδοση της ιταλικής 10ετίας αποκλιμακώθηκε 29 μονάδες βάσης, σηματοδοτώντας τη δεύτερη καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από τον Αύγουστο του 2019. 

Έρευνα πάντως της BofA έδειξε ότι οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί στο να επενδύσουν σε ιταλικό χρέος, περιμένοντας να γίνει πολύ πιο φθηνό για να κάνουν κίνηση ξανά. Η εβδομαδιαία αποκλιμάκωση των ιταλικών αποδόσεων έχει να κάνει με τις ανησυχίες των επενδυτών για την οικονομία, με αποτέλεσμα να περιορίσουν κατά πολύ τα στοιχήματά τους για επιτοκιακές αυξήσεις από την ΕΚΤ στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Οι αγορές χρήματος προεξοφλούν τώρα επιτοκιακές αυξήσεις της τάξης των 81 μονάδων βάσης φέτος έναντι 95 στην αρχή της εβδομάδας. 

Στον «πυρήνα», η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε στη συνεδρίαση στο 0,96%, έχοντας κλιμακωθεί από τις αρχές του έτους έως σήμερα περισσότερο από 110 μονάδες βάσης. Ομως, στη διάρκεια της εβδομάδας αποκλιμακώθηκε 18 μονάδες βάσης, στην καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. «Η αγορά έχει ανάγκη από ένα διάλλειμμα από τη στιγμή που οι αποδόσεις τριπλασιάστηκαν και πήγαν από το -0,5% στο 1%», σημειώνει ο Νικ Χέις, στρατηγικός αναλυτής της AXA, αναφερόμενος στις γερμανικές ομολογιακές αποδόσεις.  

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News