Business & Finance Τρίτη 6/09/2022, 12:46
ΑΓΟΡΕΣ

Αναλυτές: Το ευρώ δεν «σώζεται» ούτε με τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ

Αναλυτές: Το ευρώ δεν «σώζεται» ούτε με τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ

Όσο η ενεργειακή κρίση βαθαίνει και σπρώχνει την οικονομία της Ευρωζώνης προς την ύφεση (την οποία οι αναλυτές τη θεωρούν αναπόφευκτη), συγχρόνως αποδυναμώνει το ευρώ. Πλέον έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες ακόμη και οι παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τη σύσφιγξη της νομισματικής της πολιτικής και την αύξηση των επιτοκίων δεν είναι αρκετές για να αποτρέψουν τη πτωτική πορεία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Αυτή είναι η εκτίμηση των αναλυτών, οι οποίοι επικεντρώνονται αποκλειστικά σε ένα και μοναδικό παράγοντα: τη γεωπολιτική ένταση στην Ευρώπη και την ενεργειακή κρίση που έχει προκαλέσει.

Το ευρώ χθες Δευτέρα βρέθηκε υπό του 0,99 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, κάτι που τελευταία φορά συνέβη το 2002.

Την ίδια ώρα, οι τιμές του φυσικού αερίου πραγματοποιούσαν άλμα της τάξεως του 30%, ελέω της απόφασης της Gazprom να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα. 

Η ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη συνεδριάζει για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής κι έχει μια πολύ δύσκολη εξίσωση να λύσει: να χαλιναγωγήσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό, με ένα νόμισμα το οποίο από την αρχή του έτους έχει απωλέσει το 13% της αξίας, καθιστώντας έτσι τις εισαγωγές στις χώρες της Ευρωζώνης ακριβότερες. 

Αναλυτές: Το ευρώ δεν «σώζεται» ούτε με τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ-1

Ήδη κάποιοι εκ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής με δηλώσεις τους έχουν τονίσει ότι η ΕΚΤ πρέπει να στρέψει την προσοχή της στο ευρώ σε σχέση με παλαιότερα όταν επίσης εμφανιζόταν αποδυναμωμένο, επειδή το φυσικό αέριο διαπραγματεύεται σε αμερικανικά δολάρια. Έτσι όσο το ευρώ παραμένει σε καθεστώς πτώσης, τόσο το ενεργειακό κόστος θα αυξάνεται. 

Να σημειωθεί ότι οι τιμές τους φυσικού αερίου μέσα στο 2022 έχουν εκτοξευθεί κατά 255% σε σχέση με το 2021. Σε αυτό το οικονομικό πλαίσιο, οι χρηματαγορές κατά 80% τοποθετούνται σε μια επιθετική αύξηση των επιτοκίων την ερχόμενη Πέμπτη από την ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης, φέρνοντας το βασικό της επιτόκιο στο 1,25%. 

Μια επιθετική κίνηση της ΕΚΤ θα βοηθήσει το ευρώ; Οι ειδήμονες έχουν άλλη γνώμη

«Μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων δεν θα κάνει τίποτα για να σώσει το ευρώ. Η ύφεση είναι μπροστά και οι γεωπολιτικές ανησυχίες είναι ανεξέλεγκτες», υπογραμμίζει η Άγκνες Μπελάις, αναλύτρια στο Barings Investment Institute. «Στην πραγματικότητα, οι πιθανότητες είναι πολλές, οι αυξήσεις των επιτοκίων να συμπέσουν με υψηλό πληθωρισμό και ύφεση το 2023», προσθέτει. 

Η Goldman Sachs χθες εκτίμησε ότι το ευρώ θα πέσει στο 0,97 του δολαρίου και θα παραμείνει εκεί για τους επόμενους έξι μήνες, επειδή η υποχώρηση της ζήτησης η οποία προκαλείται από την ενεργειακή κρίση, θα οδηγήσει σε «μια βαθύτερη και μεγαλύτερη συρρίκνωση».

Η Capital Economics αναθεώρησε την πρόβλεψή της στο 0,90 του δολαρίου για το επόμενο έτος, κάτι που σημαίνει μια περαιτέρω υποχώρηση κατά 9% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.

Η UniCredit δίνει μια άλλη διάσταση, καθώς εκτιμά ότι τα πέντε χρόνια πριν από την πανδημία η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε ετησίως πετρέλαιο και φυσικό αέριο αξίας σχεδόν 400 δισ. ευρώ. Σε περίπτωση που η τιμή του πετρελαίου διατηρηθεί στα 100 δολάρια το βαρέλι, η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο στο 1:1 και οι τιμές του φυσικού αερίου στα 100 ευρώ -πέντε φορές υψηλότερα από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας- το κόστος θα εκτιναχθεί στα 600 δισ. ευρώ, ή στο 6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον αναλυτή της UniCredit, Έρικ Νίλσεν.

Αναλυτές: Το ευρώ δεν «σώζεται» ούτε με τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ-2

«Το αφήγημα της Ευρωζώνης αλλάζει. Πριν από λίγους μήνες ήταν: δεν θα υπάρξει ύφεση. Πρόσφατα άλλαξε στο: Θα υπάρξει ύφεση, αλλά θα είναι ήπια», ανέφερε στο Twitter ο Ρόμπιν Μπρουκς, επικεφαλής οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών. «Αυτό το Σαββατοκύριακο κάναμε την τελική αλλαγή στις εκτιμήσεις μας: Οδεύουμε προς βαθιά ύφεση. Το ευρώ θα υποχωρήσει πολύ περισσότερο», συμπληρώνει. 

Υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε τουλάχιστον να σταματήσει την υποτίμηση του ευρώ με μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

«Η ΕΚΤ μπορεί αναμφισβήτητα να βοηθήσει στην επιβράδυνση της αποδυνάμωσης του ευρώ, ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να επιφέρει βιώσιμη ανατίμησή του», δήλωσε ο Γιώργος Σαραβέλος, παγκόσμιος επικεφαλής έρευνας για το συνάλλαγμα στη Deutsche Bank.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης: 

Ευρώ: Συνεχίζεται η «βύθιση» – Υπό του 0,99 έναντι του δολαρίου

Γιατί το αδύναμο ευρώ δεν βοηθά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Σε νέο χαμηλό 20ετίας το ευρώ: Κύμα ανησυχιών πιέζει το νόμισμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News