Business & Finance Τρίτη 2/08/2022, 19:54
ΑΓΟΡΕΣ

Πελόζι – Ταϊβάν: Η ανασφάλεια έστρεψε τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια 

Πελόζι – Ταϊβάν: Η ανασφάλεια έστρεψε τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια 

Η νέα γεωπολιτική ένταση που ξεπροβάλει αυτή τη φορά από τη Νοτιοανατολική Ασία, επέδρασε αρνητικά σήμερα στις αγορές.

Ως είθισται σε καιρούς γεωπολιτικών εντάσεων, οι επενδυτές γύρισαν την πλάτη τους στα περιουσιακά στοιχεία όπως είναι οι μετοχές και στράφηκαν στα ασφαλή καταφύγια όπως είναι τα κρατικά ομόλογα και τα πολύτιμα μέταλλα. 

Τα σενάρια για ενδεχόμενη επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, έχουν προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση της Κίνας.

Η Ταϊβάν θέτει σε ετοιμότητα τα αντιαεροπορικά της καταφύγια και το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 24ωρα εγείρει νέους φόβους για την πιθανότητα μιας κινεζικής επίθεσης. Η Κίνα θεωρεί έδαφός της την Ταϊβάν και έχει αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο γύρω από αυτήν.

Από την πλευρά της, η Ταϊβάν δεσμεύεται να υπερασπιστεί το έδαφός της και έχει θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της άμυνάς της με την τακτική διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων και ασκήσεων πολιτικής προστασίας.

Τα χρηματιστήρια

Υπό τις συνθήκες αυτές, τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο «ντύθηκαν» στα κόκκινα (σε αντίθεση με το ελληνικό που έκλεισε με άνοδο της τάξεως του κι επέκτεινε για έκτη συναπτή συνεδρίαση την ανοδική του πορεία) κι ενώ η περίοδος των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών για το β΄ τρίμηνο του 2022 έχει ανεβάσει στροφές. 

Με χρονική σειρά στην Ασία τα χρηματιστήρια σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ κατέγραψαν βαριές απώλειες 2,26% και 2,36% αντίστοιχα, ενώ 1,42% απώλεσε το χρηματιστήριο του Τόκιο. 

Στην Ευρώπη ο πανευρωπαϊκός δείκτης διέγραψε 0,32%, στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε κατά 0,23%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε απώλειες της τάξεως του 0,06%, στο Παρίσι ο CAC 40 οπισθοχώρησε κατά 0,42%, στο -0,35% έκλεισε ο FTSE MIB στο Μιλάνο. 

Εν μέσω έντονων πιέσεων βρέθηκαν οι κλάδοι οι οποίοι έχουν μεγάλη έκθεση στην Κίνα, όπως είναι των πρώτων υλών και των δομικών υλικών, καθώς αποδυναμώθηκαν κατά 2,24% και 1,88% έκαστος. 

Απώλειες κατέγραφαν και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτης στη Wall Street, καθώς περί τις 17:20 ώρα Ελλάδος ο Dow Jones έχει διολισθήσει σχεδόν κατά -1%, ο S&P 500 κινείται χαμηλότερα κατά 0,63%, ενώ ο Nasdaq χάνει περί του 0,50%. Κατά τις 19.30 όμως, ο Dow μάζεψε τις απώλειές του στο 0,24%, ενώ S&P 500 και Nasdaq γύρισαν σε θετικό έδαφος, με άνοδο 0,38% και 0,89% αντίστοιχα. 

Τα ομόλογα

Όπως προαναφέρθηκε σε περιόδους γεωπολιτικών εντάσεων, η άμυνα των επενδυτών είναι τα κρατικά ομόλογα και τα πολύτιμα μέταλλα. 

Έτσι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης μετά τη χθεσινή ευρείας κλίμακας αποκλιμάκωση υποχώρησαν σχεδόν κατά μία μονάδα βάσης κατά μέσο όρο, με τη συναλλακτική δραστηριότητα ωστόσο χαμηλή εξαιτίας του καλοκαιριού. 

Αντίθετη πορεία ακολούθησε η απόδοση της ελληνικής δεκαετίας καθώς από το 2,90% της Δευτέρας, ανέβηκε κατά στο 2,92%, και με αυτή του αντίστοιχου γερμανικού bund να διαμορφώνεται στο 0,76 το spead μεταξύ των δύο αποδόσεων διαμορφώθηκε στις 216 μονάδες βάσης. 

Τα πολύτιμα μέταλλα

Από τη μεριά του, ο χρυσός επιβεβαίωσε σήμερα τον ρόλο του ως ασφαλές καταφύγιο καθώς η τιμή του ενισχύθηκε ενδοσυνεδριακά κατά 0,76%, διαμορφούμενη στα 1.801,25 δολάρια η ουγκιά, σε αντίθεση με τον άργυρο που υποχώρησε κατά 0,8%, στα 20,23 δολάρια η ουγκιά. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Απώλειες στη σκιά της ενδεχόμενης επίσκεψης Πελόζι στην Ταϊβάν 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News