Business & Finance Τετάρτη 6/04/2022, 20:00
ΑΓΟΡΕΣ

Μεταξύ πληθωρισμού και επιτοκίων: «Βαθύ κόκκινο» για τις μετοχές, sell off για τα ομόλογα

Μεταξύ πληθωρισμού και επιτοκίων: «Βαθύ κόκκινο» για τις μετοχές, sell off για τα ομόλογα

Σε νέο «κλοιό» πιέσεων βρέθηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές και οι αγορές κρατικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές αγωνιούν ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα τροφοδοτήσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό και ανησυχούν ότι η πιο αυστηρή νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ θα πλήξει την ανάπτυξη. Ήδη έχουν αρχίσει να χτυπούν «καμπανάκια» για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας με κορυφαίους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς να προειδοποιούν ότι ο κόσμος μπαίνει σε μία νέα εποχή υψηλού πληθωρισμού και υψηλών επιτοκίων, με ό,τι σημαίνει αυτό για τις αγορές. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 1,5%, στην χειρότερη ημερήσια επίδοση σε διάρκεια μηνός, τερματίζοντας το ανοδικό σερί των τελευταίων τριών συνεδριάσεων. Τα blue chip στην Ευρωζώνης έκλεισαν με απώλειες 2,4%.

Οι ζημίες γενικεύθηκαν σε ολόκληρη την αγορά, με το μεγαλύτερο πλήγμα να δέχονται ο κλάδος τεχνολογίας και κοινής ωφελείας. Αυτό που ταρακούνησε τις αγορές ήταν οι χθεσινές δηλώσεις της Λάελ Μπρέιναρντ, μέλος του δ.σ. της Φέντεραλ Ριζέρβ, που έκανε λόγο για έναν εκρηκτικό συνδυασμό «μεθοδικών» επιτοκιακών αυξήσεων και ραγδαίας συρρίκνωσης του ισολογισμού, που θα οδηγήσει τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ σε μία πιο «ουδέτερη θέση» στο τέλος του έτους. Οι δηλώσεις της έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση, καθότι θεωρείται από τις πιο ήπιες φωνές της Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Γίνεται σαφές ότι οι αγορές αυτοπροσδιορίζονται και σπεύδουν να προσαρμοστούν σε μία ακόμη πιο επιθετική νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ, πιο επιθετική απ΄ό,τι αναμενόταν αρχικά, αναφέρει οικονομολόγος της Equiti Capital. H Φέντεραλ Ριζέρβ φαίνεται πρόθυμη, εξηγεί, να ανεχθεί οιοδήποτε αντίκτυπο που θα έχει μία τέτοια πολιτική στην ανάπτυξη και στις αγορές μετοχών. Πόσο σίγουρη όμως είναι ότι θα αντέξει η οικονομία; Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του CNBC στην οποία συμμετείχαν επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίου, ο υπ΄αριθμόν ένας κίνδυνος είναι μία λάθος κίνηση πολιτικής από την Φέντεραλ Ριζέρβ που θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανάκαμψη. 

Σε αυτό το σκηνικό πρέπει να προστεθούν και οι ανησυχίες για περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού, καθώς ο νέος γύρος κυρώσεων της Ε.Ε. λιγοστεύει ακόμη περισσότερο την επάρκεια βασικών εμπορευμάτων, ωθώντας σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα τις τιμές τους. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε κοντά στο 8% το Μάρτιο και στην Ευρωζώνη έφθασε το 7,5%.  

Η όλη νευρικότητα επιτείνεται και από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, καθώς οι αγορές είναι σαν να ξύπνησαν ξαφνικά στον κίνδυνο μίας εκλογικής νίκης της ακροδεξιάς Μαρί Λεπέν, με αποτέλεσμα ο δείκτης CAC 40 στη Γαλλία να υποχωρεί επιπλέον 2,2% σημερα, μετά την χειρότερη επίδοση σε διάρκεια μηνός της Τρίτης. 

Από τα υπόλοιπα ταμπλό, ο DAX στην Φρανκούρτη σημείωσε απώλειες 2% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο 0,4%. Στην ευρωπεριφέρεια, ο MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 2,06%. 

Έντονες ρευστοποιήσεις κατέγραφε και η Wall Street στην αρχή της συνεδρίασης, με την τεχνολογία να διευρύνει τις απώλειές της για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, εν μέσω των ανησυχιών για τις επιτοκιακές αυξήσεις στις ΗΠΑ. Ο Nasdaq καταγράφει αυτή την ώρα απώλειες 2,6%, ο Dow Jones 0,7% και ο S&P 500 περίπου 1,3%. 

Οι μεγάλοι της τεχνολογίας, όπως Microsoft, Apple και Amazon.com βούλιαξαν 2,2% έως 3,3% αντίστοιχα. 

 

Συνεχίζεται το sell off στις αγορές κρατικού χρέους 

 

Το sell off συνεχίστηκε και σήμερα στις αγορές κρατικών ομολόγων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού με το μεγαλύτερο πλήγμα να υφίστανται τα γαλλικά ομόλογα και η ευρωπεριφέρεια, με τις πιέσεις να ξεκινούν από τις ΗΠΑ. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετους εκτινάχθηκε ξανά στο 2,66%, στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τριών ετών, όπως και στην χθεσινή συνεδρίαση, με την επίδραση των δηλώσεων Μπρέναρντ να είναι ακόμη αισθητή.  

Με άνοδο πέντε μονάδων βάσης αντέδρασαν και οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών, διαμορφούμενες στο 2,66%, ενώ στη Γαλλία, η 10ετία ξέφυγε προς στιγμή στο 1,22%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015. Στην πενταετία, το κόστος δανεισμού έφθασε πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014, ενώ στην 30ετία εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2019. «Για την αγορά, μία δεύτερη θητεία Μακρόν θα σήμαινε σταθερότητα και συνέχεια και θα ήταν το πιο επιθυμητό αποτέλεσμα», αναφέρουν αναλυτές του RBC. To spread μεταξύ γαλλικών και γερμανικών 10ετών διευρύνθηκε στις 54 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο δύο ετών. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς εκτοξεύθηκε στο 2,75% με το spread στις 209 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία ξέφυγε στο 1,62% με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 69 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 36 εκατ. έγιναν στη 10ετία. 

Σε άνοδο πέντε μονάδων βάσης και οι αποδόσεις των ιταλικών, ισπανικών και πορτογαλικών. Η Πορτογαλία επέλεξε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για να βγει στις αγορές με νέο 10ετές, με τη ζήτηση να ξεπερνά τα 15 δισ.ευρώ. 

 

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Στο κόκκινο τα cryptos: «Φρένο» στο ράλι της τελευταίας εβδομάδας

Moody’s: Στο 3% υποβαθμίζει την πρόβλεψη για την ελληνική οικονομία

Πλήγμα 2,8% στο παγκόσμιο εμπόριο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

  

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News