Business & Finance Παρασκευή 4/03/2022, 11:58
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Ο τρόμος των πυρηνικών προκαλεί νέους κλυδωνισμούς

Αγορές: Ο τρόμος των πυρηνικών προκαλεί νέους κλυδωνισμούς

Ο τρόμος των πυρηνικών έκανε για άλλη μια φορά την εμφάνισή του στο διάστημα των εννέα ημερών που διαρκεί έως σήμερα η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, επετείνοντας έτσι το αρνητιικό κλίμα που έχει κυριεύσεις τους επενδυτές και τις αγορές στη διάρκεια όλης της τρέχουσας εβδομάδας.

Οι μετοχές συνεχίζουν την κατάβασή τους, με τα χρηματιστήρια σήμερα στην Ασία να συντάσσονται με την Ευρώπη (στη διάρκεια της εβδομάδας έδειξαν να μην επηρεάζονται) και τις μετοχές να κατρακυλούν σε χαμηλό 16 μηνών.

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου (-2,41%) έχει τροχοδρομήσει για τη χειρότερη εβδομάδα του σε δύο χρόνια, στο διάστημα δηλαδή που έχει κάνει την εμφάνισή της η πανδημία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 χάνει σήμερα περί του 2,25% και συνυπολογίζοντας τις σημερινές απώλειες κατευθύνεται για εβδομαδιαία βουτιά της τάξεως του 5,80%, η οποία είναι η χειρότερη εβδομάδα στην εποχή της πανδημίας, εξαιρουμένων των πρώτων εβδομάδων του κορωνοϊού και του πανικού που είχε επικρατήσει.

Στο -3,63% έχει κάνει βουτιά το Μιλάνο, στο -3% βρίσκονται Φρανκφούρτη και Παρίσι.

Ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας δέχεται πιέσεις, καθώς η μία μετά την άλλη οι εταιρείες ανακοινώνουν την αποχώρησή τους ή την αναστολή εξαγωγών στη Ρωσία, ο κλάδος των λιανικών πωλήσεων μετά τη χθεσινή βύθιση της τάξεως του 4,60% συνεχίζει και σήμερα να υπόκειται σε απώλειες άνω του 2,50%.

Από την άλλη οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αν και οι επενδυτές βρίσκονται σε αναζήτηση ασφαλών καταφυγίων δεν παρουσιάζουν σημαντικές μεταβολές.

Η απόδοση του κρατικού γερμανικού δεκαετούς, βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος στο -0,01, ενώ του αντίστοιχου ελληνικού τίτλου χρέους βρίσκεται στο 2,35%, ελαφρώς υψηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο.

Αναταράξεις έχουν δημιουργηθεί και στις αγορές συναλλάγματος, με το ευρώ να υποχωρεί εκ νέου έναντι του δολαρίου και το ρούβλι να προσεγγίζει ξανά το ιστορικό του χαμηλό ρεκόρ στο οποίο βρέθηκε στην έναρξη της τρέχουσας εβδομάδας.

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων σήμερα βρίσκεται υπό πίεση (τα κρυπτονομίσματα λειτουργούν συνήθως ως αντιστάθμιση όταν υποχωρεί ο χρυσός, ωστόσο σήμερα ακολουθεί αντίθετη κατεύθυνση),παρά το γεγονός ότι δύο εκ των μεγαλυτέρων ανταλλακτήριων κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, τα Binance και Coinbase δήλωσαν ότι δεν θα αποκλείσουν τους Ρώσους πολίτες ούτε θα κλείσουν τους λογαριασμούς τους. Η τιμή του Bitcoin παρουσιάζει απώλειες της τάξεως του 3,54%, στα 41.684 δολάρια, ενώ του Ethereum πραγματοποιεί βουτιά 5,26% στα 2.733 δολάρια.

Από την άλλη το πετρέλαιο κινείται και σήμερα ανοδικά με πιο ήπια κέρδη σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, με την τιμή του μπρεντ να σημειώνει άνοδο περί του 1%, στα 111,32 δολάρια το βαρέλι και του αργού να ενισχύεται σχεδόν 1,20% στα 108,92 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές των βασικών μετάλλων επίσης παρουσιάζουν κέρδη, με αυτή του αλουμινίου να ίπταται σε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ φθάνοντας μια ανάσα από τα 3.900 δολάρια ο τόνος και τα κέρδη να φθάνουν στο 4,40%.

Η τιμή του νικελίου προσεγγίζει τα 30.000 δολάρια ο τόνος, καθώς άγγιξε τα 29.333 δολάρια, ενώ πραγματοποιεί ράλι της τάξεως του 8,10% στα 29,139 δολάρια ο τόνος.

Σε άνοδο και τα πολύτιμα μέταλλα, με τον χρυσό να έχει σκαρφαλώσει σήμερα έως τα 1.53,90 δολάρια η ουγκιά και να ενισχύεται κατά 0,57% στα 1.947,05 δολάρια η ουγκιά.

Το παλλάδιο καταγράφει κέρδη σχεδόν 2%, ενώ η τιμή της πλατίνας δεν συγχρονίζεται με τον γενικευμένο ανοδικό κλίμα, κινούμενη μεταξύ οριακών κερδών και απωλειών.

Από την άλλη οι τιμές των σιτηρών και συγκεκριμένα αυτές του σιταριού, του καλαμποκιού και τις σόγιας επανήλθαν σε πολυετή υψηλά, όπως και η τιμή του φοινικέλαιου.

Συνεχίζεται η άνοδος των τιμών και στα λεγόμενα μαλακά εμπορεύματα, με εξαίρεση την τιμή της ποικιλίας ρομπούστα, η οποία στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου καταγράφει απώλειες που πλησιάζουν το 6,60%.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News