Business & Finance Τετάρτη 22/06/2022, 13:55
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Σε χαμηλό από τις αρχές 2021 οι ευρωπαϊκές μετοχές – Απώλειες σχεδόν 5% το πετρέλαιο

Αγορές: Σε χαμηλό από τις αρχές 2021 οι ευρωπαϊκές μετοχές – Απώλειες σχεδόν 5% το πετρέλαιο

Οι φόβοι για τον πληθωρισμό και τις προοπτικές της ανάπτυξης ξύπνησαν ξανά σήμερα στις αγορές, οι οποίες δέχονται γι άλλη μια φορά σφυροκόπημα, μετά από ένα τριήμερο διαδοχικών συνεδριάσεων στις οποίες είχε επανέλθει η τάξη.

Στην Ευρώπη οι μετοχές έχουν βουλιάξει σε χαμηλό από την έναρξη του περασμένου έτους, οι τιμές του πετρελαίου κάνουν βουτιά σχεδόν 5%, ενώ πτώση καταγράφουν και οι τιμές των εμπορευμάτων. 

Από την άλλη οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αποκλιμακώνονται, με αυτές του πυρήνα της Ευρωζώνης να υποχωρούν έως και επτά μονάδες βάσης, σε σχέση με χθες.

Σήμερα κι ενώ ο τρόμος για τον πληθωρισμό έχει κυριέψει τις αγορές μετά τα στοιχεία της Βρετανίας, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η κατάθεση του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, σε επιτροπή της Γερουσίας, για το ίδιο θέμα δηλαδή πως θα κινηθεί η Fed προκειμένου να ανακόψει τον ιπτάμενο πληθωρισμό. 

Το έναυσμα για τις σημερινές εκροές 

Ο πληθωρισμός ταρακούνησε γι άλλη μια φορά τις αγορές σήμερα. Αυτή τη φορά ήταν οι τιμές καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο που πυροδότησαν το νέο κύμα προβληματισμού, καθώς τον Μάιο παρέμειναν σε υψηλό 40 ετών, ανεβαίνοντας στο 9,1% σε ετήσια βάση, από το 9% του Απριλίου. 

Παράλληλα, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προανήγγειλε ότι σήμερα θα ανακοινώσει ότι η κυβέρνησή του θα αναστείλει τον ομοσπονδιακό φόρο στην τιμή της βενζίνης ύψους 18,4 σεντς ανά γαλόνι, προκειμένου να μετριασθεί ο αντίκτυπος από τις διαρκώς αυξανόμενες τιμές των καυσίμων. Η κίνηση αυτή, θα περιορίσει ένα πολύ σημαντικό μέρος των εσόδων για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και δημιουργεί πλέον ξεκάθαρες αμφιβολίες για την ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. Για την αμερικανική οικονομία για την οποία ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους αναλύσεις οι οποίες προειδοποιούν ακόμη και για ύφεση

Τα χρηματιστήρια

Με αυτές τις εξελίξεις και μία εβδομάδα αφότου στις αγορές είχε επέλθει τρικυμία από τις αυξήσεις επιτοκίων κατά σειρά από τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Ελβετίας και της Βρετανίας, οι μετοχές στην Ευρώπη έχουν κατρακυλήσει σε χαμηλό από τις 4 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 έχει διολισθήσει στις 401 μονάδες και κινδυνεύει να χάσει τις 400 μονάδες, για πρώτη φορά από τις 31 Δεκεμβρίου του 2020.

Μεταξύ των κυριοτέρων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων αυτό του Λονδίνου διαπραγματεύεται σχετικά πιο αναίμακτα σε σχέση με τα ομότιμά του, υποχωρώντας κατά σχεδόν 1,50%. Στο Παρίσι ο CAC 40 διαγράφει 1,80%, ο DAX στη Γερμανία έχει κατέλθει του -2%, ενώ τις εντονότερες πιέσεις δέχεται ο FTSE MIB στο Μιλάνο χάνοντας περισσότερο από 2,30%. 

Το πετρέλαιο 

Η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου έχει πληγώσει τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες ούτως ή άλλως ήδη βρίσκονταν σε καθοδική τροχιά. Περί τις 13:30 ώρα Ελλάδος, η τιμή του μπρεντ πραγματοποιεί βουτιά της τάξεως του 4,39%, ήτοι 5 δολάρια, στα 109,63 δολάρια το βαρέλι, την ίδια ώρα που αυτή του αργού χάνει σχεδόν 4,90% ή 5,33 δολάρια, στα 104,22 δολάρια το βαρέλι. 

Τα κρατικά ομόλογα

Στις αγορές σήμερα επικρατεί μια πιο λελογισμένη τάση, αυτή δηλαδή που όταν οι επενδυτές αποστρέφονται τις μετοχές, κατευθύνονται προς τα ασφαλή καταφύγια. 

Στο πλαίσιο αυτό, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σήμερα αποκλιμακώνονται, με αυτές της γερμανικής δεκαετίας να έχει φθάσει στο 1,67%, επτά μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, ενώ παρόμοια είναι η πτώση της απόδοσης του γαλλικού αντίστοιχου τίτλου. 

Οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων χρέους παρουσιάζουν πτώση περί των τεσσάρων μονάδων βάσεως, ενώ αντιθέτως η απόδοση της ελληνικής δεκαετίας σημειώνει άνοδο κατά έξι μονάδες διαμορφούμενη στο 3,88%. 

Τα μέταλλα 

Σε κάθοδο και οι τιμές τόσο των βασικών, όσο και των πολύτιμων μετάλλων. Στην περίπτωση του χρυσού δεν ισχύει σήμερα το «απάγκιο» του ασφαλούς καταφυγίου, καθώς η τιμή του καταγράφει απώλειες της τάξεως του 0,36% στα 1.832 δολάρια η ουγκιά.  

Έντονες πιέσεις δέχεται ο χαλκός, η τιμή του οποίου χάνει σχεδόν 3% και διαμορφώνεται στα 8.728 δολάρια ο τόνος, ενώ βύθιση της τάξεως του 3,55% πραγματοποιεί η τιμή του νικελίου, στα 25.034 δολάρια ο τόνος. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Citigroup: 50% οι πιθανότητες παγκόσμιας ύφεσης

Βρετανία: Εμμένει σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός τον Μάιο

Goldman Sachs: Οι πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ διπλασιάστηκαν

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News