Business & Finance Τετάρτη 22/06/2022, 10:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Εμμένει σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός τον Μάιο

Βρετανία: Εμμένει σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός τον Μάιο

Σε υψηλό 40 ετών αναρριχήθηκε τον Μάιο ο πληθωρισμός στη Βρετανία, με τις τιμές ενέργειας και τροφίμων ιδίως να εντείνουν την κρίση στο κόστος ζωής.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή άγγιξε το 9,1%, φτάνοντας σε επίπεδο αναμενόμενο από αναλυτές τις αγοράς. Τον αμέσως προηγούμενο μήνα μάλιστα, ο πληθωρισμός στη Βρετανία ανέβηκε στο 9%. Σημειώνεται όμως ότι η μεταβολή ήταν αρκετά μικρότερη σε μηνιαία βάση σε σχέση με την αντίστοιχη από τον Μάρτιο προς τον Απρίλιο, δίνοντας ελπίδες ότι πλησιάζει προς την κορύφωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η στατιστική αρχή της Βρετανίας (ONS) τη μεγαλύτερη ώθηση στον πληθωρισμό έδωσε η αγορά κατοικιών και οι υπηρεσίες κατοικιών, όπως ηλεκτροδότηση, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα, μαζί με τις μεταφορές (ιδίως οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης και μεταχειρισμένα αυτοκίνητα).

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, η Τράπεζα της Αγγλίας ολοκλήρωσε την πέμπτη συναπτή συνεδρίαση με αύξηση των επιτοκίων δανεισμού. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις μεγάλες επιτοκιακές αυξήσεις της Fed και της κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, πραγματοποίησε ήπια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας τα επιτόκια στο 1,25% στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζα της Αγγλίας: Σε υψηλό 13 ετών ανέβασε τα επιτόκια

Οι κεντρικές τράπεζες ρίχνονται στη μάχη εναντίον του πληθωρισμού

Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας: Πρώτη επιτοκιακή αύξηση μετά από 15 χρόνια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News