Business & Finance Τρίτη 2/08/2022, 16:57
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Απώλειες στη σκιά της ενδεχόμενης επίσκεψης Πελόζι στην Ταϊβάν 

Wall Street: Απώλειες στη σκιά της ενδεχόμενης επίσκεψης Πελόζι στην Ταϊβάν 

Τις χθεσινές τους απώλειες επεκτείνουν οι τρεις κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτης της Wall Street, με τις γεωπολιτικές εντάσεις να έχουν επισκιάσει το αμερικανικό χρηματιστήριο. 

Τα σενάρια για ενδεχόμενη επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, έχουν προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση της Κίνας.

Η Ταϊβάν θέτει σε ετοιμότητα τα αντιαεροπορικά της καταφύγια και το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 24ωρα εγείρει νέους φόβους για την πιθανότητα μιας κινεζικής επίθεσης. Η Κίνα θεωρεί έδαφός της την Ταϊβάν και έχει αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο γύρω από αυτήν.

Από την πλευρά της, η Ταϊβάν δεσμεύεται να υπερασπιστεί το έδαφός της και έχει θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της άμυνάς της με την τακτική διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων και ασκήσεων πολιτικής προστασίας.

Σε αυτές τις δυσοίωνες εξελίξεις (κανείς δεν θέλει να σκεφτεί το ενδεχόμενο μιας πολεμικής σύγκρουσης την ώρα που στην Ουκρανία ο πόλεμος μαίνεται), οι επενδυτές εμφανίζονται σήμερα εγκρατείς, μια αντίδραση ούτε λίγο ούτε πολύ αναμενόμενη.

Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,90%, ο S&P 500 κινείται χαμηλότερα κατά 0,50%, με τον Nasdaq να παρουσιάζει απώλειες της τάξεως του 0,21%. 

Οι μετοχές των εταιρειών κατασκευής μικροεπεξεργαστών οι οποίες έχουν μεγάλη έκθεση στην Κίνα δέχονται πιέσεις ήδη πριν από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης.  

Ράλι της τάξεως του 13% πραγματοποιεί η μετοχή της Uber, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων για το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, τα οποία άφησαν ικανοποιημένους αναλυτές και επενδυτές. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News