Business & Finance Κυριακή 24/07/2022, 08:42
ΑΓΟΡΕΣ

JPMorgan: Η αγορά ομολόγων έχει προεξοφλήσει πλήρως την ύφεση

JPMorgan: Η αγορά ομολόγων έχει προεξοφλήσει πλήρως την ύφεση

Οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο έχουν αυξήσει επιθετικά τα επιτόκιά τους σε μία προσπάθεια να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό αλλά και να αποφύγουν την ύφεση της οικονομίας. Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκιά της για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια. Έρευνα του Bloomberg στην οποία συμμετείχαν 44 οικονομολόγοι από τις 15 έως τις 20 Ιουλίου έδειξε ότι υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 75 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα και επιπλέον 50 το Σεπτέμβριο. 

Με το ενδεχόμενο ύφεσης στο 75%, ο Μισέλ εκτιμά ότι η αγορά έχει «πλήρως προεξοφλήσει τα επίπεδα στα οποία πιστεύει ότι η Fed θα οδηγήσει τα επιτόκια. Και η Fed είναι απόλυτα συγχρονισμένη με αυτό. Μιλάμε για ένα επιτόκιο γύρω στο 3,5% έως τα τέλη του έτους», σημειώνει. 

Ωστόσο, η αγορά μετοχών, η οποία ολοκλήρωσε την καλύτερη εβδομάδα σε διάρκεια μηνός, δεν έχει πλήρως προεξοφλήσει την ύφεση το επόμενο έτος, αναφέρει η Έριν Μπρόουνι, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου της Pacific Investment Management. «Η αγορά έχει προεξοφλήσει κατ΄αρχήν το σενάριο της στασιμότητας». 

Αναφορικά με την περίοδο εταιρικών αποτελεσμάτων, η Μπρόουνι σημειώνει ότι το μήνυμα που στέλνουν οι επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή είναι ότι ο καταναλωτής αρχίζει να εξασθενεί, όπως επίσης και το επιχειρηματικό κλίμα. 

Τις ανησυχίες για ύφεση αντανακλά η κίνηση της αγοράς κρατικών ομολόγων, όπου η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε στο 2,7%, ενώ η επιχειρηματική δραστηριότητα επιδεινώθηκε τον Ιούλιο, όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία του δείκτη S&P Global. 

A gauge of business activity shrank for the first time since 2020, driven by services decline
Business activity contracted in July for the first time in more than two years as manufacturers and service providers signaled sluggish demand.Bloomberg

O πληθωρισμός θα συνεχίσει να πλήττει τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου, λέει η Μπρόουνι, όμως το νέο είναι ότι θα αρχίσει τώρα να αυξάνει και το κόστος χρηματοδότησης. 

Και οι δύο αναλυτές συμφωνούν ως προς τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει επίμονα υψηλός και ότι η Ε.Ε. θα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. 

Για το δολάριο όμως οι απόψεις τους είναι διαφορετικές. Ενώ η Μπρόουνι αναμένει ότι θα συνεχίσει την ανοδική πορεία του, ο Μισέλ θεωρεί ότι τα κέρδη του τελειώνουν εδώ. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Είναι η ύφεση το τίμημα που θα πληρώσουμε για τον έλεγχο του πληθωρισμού;

Goldman Sachs: Για ύφεση προειδοποιεί ο David Solomon

ΔΝΤ: Ποιες χώρες κινδυνεύουν με σοβαρή ύφεση εάν κοπεί το ρωσικό φυσικό αέριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News