Business & Finance Παρασκευή 22/07/2022, 15:50
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Κέρδη στα χρηματιστήρια στον απόηχο της ΕΚΤ

Ευρώπη: Κέρδη στα χρηματιστήρια στον απόηχο της ΕΚΤ

Ανοδικά κινούνται τα χρηματιστήρια στην τελευταία συνεδρίαση για την τρέχουσα εβδομάδα, στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων της ΕΚΤ και της αύξησης των επιτοκίων για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια.

Το θετικό κλίμα στις αγορές δεν επηρεάσθηκε ούτε από τα προσωρινά στοιχεία που έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιούλιο στην Ευρωζώνη κατέβασε ταχύτητα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 σημειώνει άνοδο περί του 0,60%, σχεδόν το ίδιο είναι το ποσοστό θετικής μεταβολής που παρουσιάζει το χρηματιστήριο του Μιλάνου, στο +0,50% βρίσκεται αυτό της Φρανκφούρτης, του Παρισιού βρίσκεται στο +0,44% και του Λονδίνου στο +0,26%.

Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, είδαν το φως της δημοσιότητας τα προκαταρτικά στοιχεία αναφορικά με τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες υποχώρησε στις 49,4 μονάδες, από τις 52 μονάδες του Ιουνίου κι έναντι προβλέψεων για τιμή στις 52 μονάδες. Το όριο των 50 μονάδων διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την επέκταση μιας δραστηριότητας.

Η συρρίκνωση αυτή οφείλεται στο γεγονός  ότι και ο υποδείκτης για τη μεταποίηση υποχώρησε υπό των 50 μονάδων στις 49,6, από 52 μονάδες τον Ιούνιο.

Αντιθέτως ο υποδείκτης για τον κλάδο των υπηρεσιών διατηρήθηκε άνω των 50 μονάδων στις 50,6, από 53 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται μία ημέρα αφότου η ΕΚΤ έβαλε τέλος στα αρνητικά επιτόκια στην Ευρωζώνη για πρώτη φορά από το 2014, καθώς χθες ανακοίνωσε ότι αυξάνει τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης, κάτι που σημαίνει ότι το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων διαμορφώνεται πλέον στο 0%, από -0,50%.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News