Business & Finance Παρασκευή 1/07/2022, 16:42
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Μετρημένες κινήσεις των επενδυτών στα χρηματιστήρια 

Ευρώπη: Μετρημένες κινήσεις των επενδυτών στα χρηματιστήρια 

Συντηρητικά κινούνται οι επενδυτές στα χρηματιστήρια στην Ευρώπη στη σημερινή συνεδρίαση, στη συνεδρίαση που σηματοδοτεί την έναρξη τόσο του γ΄ τριμήνου για το 2022, όσο και για το β΄ εξάμηνο. Σήμερα επίσης είναι μια ημέρα στην οποία ανακοινώθηκαν τα προκαταρκτικά στοιχεία που αφορούν τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο. 

Μετά τις χθεσινές αισθητές απώλειες στο κλείσιμο του α΄ εξαμήνου, σήμερα στα χρηματιστήρια καταγράφονται ήπιες θετικές ή αρνητικές μεταβολές. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχωρεί περί του 0,40, με την εικόνα των κυριότερων κλάδων να παρουσιάζει μια ανομοιομορφία. 

Ελάχιστα άνω του μηδενός κινούνται τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο και Παρίσι, ενώ αυτό στο Μιλάνο σημειώνει άνοδο περί του 0,25%. 

Ξεχωρίζει και με διαφορά ο κλάδος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας με άνοδο που αγγίζει το +2,30%, ενώ κανένας από τους κλάδους που κινείται ανοδικά δεν έχει ξεπεράσει το +1%. 

Ο κλάδος της τεχνολογίας δέχεται σήμερα πιέσεις υποχωρώντας κατά 1,88%, ενώ απώλειες της τάξεως του 1,60% καταγράφει ο κλάδος των πρώτων υλών. 

Στη διάρκεια της σημερινής ανακοίνωσης, ήρθε η ανακοίνωση της Eurostat αναφορικά με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, ο οποίος επιταχύνθηκε περαιτέρω, σημειώνοντας παράλληλα νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ. 

Ειδικότερα οι τιμές καταναλωτή ανέβηκαν στο 8,6%, από 8,1% τον Μάιο κι έναντι εκτιμήσεων για ποσοστό 8,4%. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτές επιταχύνθηκαν κατά 0,8%, όσο και ένα μήνα νωρίτερα.  

Την ίδια ώρα στην υποβάθμιση των προοπτικών των κρατικών αξιολογήσεων όλου του κόσμου σε σταθερές, από βελτιούμενες, προχωρά η Fitch, λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών δανεισμού των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο. Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων στο γεωπολιτικό ρίσκο, το εμπόριο, τις ροές κεφαλαίων, τους ρυθμούς ανάπτυξης και τον πληθωρισμό δεν θα αρθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2022, αναγνωρίζει ο οίκος αξιολόγησης. 

Στην Ευρώπη, η Fitch επίσης υποβαθμίζει τις προοπτικές των αξιολογήσεων σε «neutral» από «improving», καθώς προειδοποιεί ότι η ασθενέστερη ανάπτυξη θα επιβραδύνει, αν και δεν θα αντιστρέψει, τη δημοσιονομική εξυγίανση. 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News