Business & Finance Τρίτη 21/06/2022, 15:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Ήπια άνοδο και σήμερα καταγράφουν τα χρηματιστήρια 

Ευρώπη: Ήπια άνοδο και σήμερα καταγράφουν τα χρηματιστήρια 

Με ήπια άνοδο όπως και χθες έτσι και σήμερα κινούνται τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, καθώς οι επενδυτές μετά το βίαιο sell-off της προηγούμενης εβδομάδας θέλουν να εκμεταλλευθούν τις χαμηλές αποτιμήσεις των μετοχών.  

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 σημειώνει άνοδο της τάξεως του 0,45%, το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης κινείται υψηλότερα κατά 0,35%, αυτό στο Λονδίνο ενισχύεται κατά 0,67%, στο Παρίσι τα κέρδη του χρηματιστηρίου ανέρχονται στο 0,87%, ενώ στου Μιλάνου στο 0,94%. 

Οι τιμές του πετρελαίου και των εμπορευμάτων ακολουθούν σήμερα την ανιούσα και κατά συνέπεια οι κλάδοι της ενέργειας και των πρώτων υλών είναι αυτοί που ξεχωρίζουν καταγράφοντας κέρδη περί του 1,40%, όσο είναι και το ποσοστό θετικής μεταβολής για τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας. 

Για τις ευρωπαϊκές μετοχές η προηγούμενη ήταν η χειρότερη εβδομάδα από τις αρχές του περασμένου Μαρτίου, καθώς οι συνολικές απώλειες ανήλθαν στο 4,6%. Οι επιτοκιακές αυξήσεις από τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Ελβετίας και της Βρετανίας, σκόρπισε ένα κύμα πανικού στους επενδυτικούς κύκλους, ότι η ενορχηστρωμένη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής θα επιβαρύνει την ανάπτυξη. 

Ωστόσο χθες και σήμερα έχει καταλαγιάσει ο θόρυβος της περασμένης εβδομάδας, εντούτοις οι κινήσεις των επενδυτών είναι ιδιαίτερα μετρημένες και συντηρητικές, κάτι που αποτυπώνεται στις ήπιες ανοδικές μεταβολές των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών. 

Χθες εξάλλου, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιβεβαίωσε εκ νέου ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξετάζουν σχέδια για δύο αυξήσεις των επιτοκίων στη διάρκεια του τρέχοντος καλοκαιριού. Ήδη η ΕΚΤ έχει προαναγγείλει ότι τον ερχόμενο Ιούλιο θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, φέρνοντας το βασικό της επιτόκιο από το -0,50% στο -0,25%.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News