Business & Finance Δευτέρα 20/06/2022, 16:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Κέρδη και υποτονική δράση στα χρηματιστήρια

Ευρώπη: Κέρδη και υποτονική δράση στα χρηματιστήρια

Με ήπια κέρδη κινούνται σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχοντας έρθει από μια εβδομάδα η οποία ήταν ιδιαίτερα επεισοδιακή και έφερε σημαντικές απώλειες στο σύνολό της.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 σημειώνει άνοδο 0,66%, το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης κινείται πλησίον του +0,50%, στο Παρίσι ο CAC 40 παρουσιάζει οριακά κέρδη της τάξεως του 0,15%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB βρίσκεται στο +0,90%, ενώ  το χρηματιστήριου του Λονδίνου ενισχύεται κατά 1,53%, όντας το μοναδικό εκ των κυριοτέρων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων με αισθητή ανοδική μεταβολή.

Ο κλάδος που βρέθηκε στο επίκεντρο των αναταράξεων την περασμένη εβδομάδα, αυτός των τραπεζών, ξεχωρίζει σήμερα καθώς πραγματοποιεί ράλι φθάνοντας στο + 3%, με τον κλάδο φυσικού αερίου και πετρελαίου να ακολουθεί με άνοδο 2,32%, παρά το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν και σήμερα, συνεχίζοντας την αποκλιμάκωσή τους το τελευταίο διάστημα.

Η προηγούμενη εβδομάδα πλήγωσε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς το μπαράζ των επιτοκιακών αυξήσεων, πυροδότησε ένα κύμα πανικού.

Την αρχή έκανε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, στην μεγαλύτερη αύξηση για πρώτη φορά από το 1994.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας η οποία αύξησε τα δικά της επιτόκια για πρώτη φορά από το 2007.

Και στη συνέχεια ακολούθησε η Τράπεζα της Αγγλίας, για την οποία η αύξηση της προηγούμενης εβδομάδας ήταν η πέμπτη συναπτή κατά σειρά.

Οι επενδυτές βλέποντας τις κεντρικές τράπεζες να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης με δραστικό τρόπο, έχουν πανικοβλήθηκαν καθώς η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής λειτουργεί επιβαρυντικά τόσο στις προοπτικές της ανάπτυξης όσο και στα εταιρικά κέρδη.

Ο πανικός αυτός έφερε απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την προηγούμενη εβδομάδα, τα οποία σήμερα στην έναρξη της τρέχουσας εβδομάδας καταγράφουν ήπια κέρδη.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News