Business & Finance Πέμπτη 23/06/2022, 16:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Διατηρείται το αρνητικό κλίμα στα χρηματιστήρια

Ευρώπη: Διατηρείται το αρνητικό κλίμα στα χρηματιστήρια

Τις απώλειές τους για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση επεκτείνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα, καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και το ενδεχόμενο για μια ύφεση παραμένουν. Παράλληλα, παρών δηλώνει ο προβληματισμός για τις αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και κατά πόσο θα επιβαρύνουν την ανάπτυξη των οικονομιών. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχωρεί κατά 0,63%. Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης παρουσιάζει τις μεγαλύτερες απώλειες σε σχέση με τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης της τάξεως του 1,30%, επηρεασμένο από την κατάσταση συναγερμού που τέθηκε η Γερμανία αναφορικά με τις προμήθειες του φυσικού αερίου. Πιο ήπια η πτώση για τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Παρίσι και Μιλάνο, υποχωρώντας κατά 0,70%, 0,45% και 0,41% αντίστοιχα. 

Κατάσταση συναγερμού για την ενέργεια κήρυξε στη χώρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος ζήτησε από τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωσή τους και να συνεργαστούν σε μία εθνική προσπάθεια για διάσωση της ενέργειας ενόψει του του χειμώνα.

Η ανακοίνωση πυροδότησε νέο άλμα στις τιμές φυσικού αερίου, με τα προθεσμιακά συμβόλαια να ανεβαίνουν έως και 5,6%. Συγκεκριμένα, τα προθεσμιακά συμβόλαια στο χρηματιστήριο ενέργειας του Άμστερνταμ αναρριχήθηκαν 4,8% στα 133,25 ευρώ. Μάλιστα από την στιγμή που οι ροές μέσω του Nord Stream μειώθηκαν, έχουν ανέβει κατά τουλάχιστον 50%.

Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, είδαν το φως της δημοσιότητας τα προκαταρκτικά στοιχεία αναφορικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, η οποία κατρακύλησε σε χαμηλό 16 μηνών. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα της S&P Global, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, υποχώρησε στις 51,9 μονάδες τον Ιούνιο το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021, από 54,8 μονάδες τον Μάιο και αισθητά χαμηλότερα των προβλέψεων για τιμή στις 54 μονάδες. 

Σε χαμηλό από τον Απρίλιο του 2021 διολίσθησε ο υποδείκτης για τον κλάδο των υπηρεσιών και συγκεκριμένα από τις 56,1 στις 52,8 μονάδες, επίσης αισθητά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για 55,5 μονάδες. 

Από την πλευρά του, ο υποδείκτης για τον κλάδο της μεταποίησης κατρακύλησε σε χαμηλό σχεδόν δύο ετών και συγκεκριμένα στις 52 μονάδες, από 54,6 μονάδες τον Μάιο και έναντι προβλέψεων για τιμή στις 53,9 μονάδες. Η αύξηση των τιμών έφερε τη ζήτηση για προϊόντα του κλάδου σε χαμηλό από τον Μάιο του 2020.

Σήμερα εξάλλου η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας προχώρησε στη μεγαλύτερη επιτοκιακή αύξηση σε είκοσι χρόνια, αυξάνοντας τα επιτόκια μετά τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Ελβετίας και της Βρετανίας οι οποίες αύξησαν τα επιτόκιά τους την περασμένη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Νορβηγίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, διαμορφώνοντάς το στο 1,25% από 0,75%, εκπλήσσοντας τις αγορές οι οποίες αναμέναν μια αύξηση της τάξεως του 0,25%. Τελευταία φορά που η νορβηγική κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 0,50% ήταν το 2002. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News