Business & Finance Πέμπτη 7/07/2022, 14:10
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Ανεβάζει ταχύτητα με προορισμό τις 790 μονάδες

Χρηματιστήριο: Ανεβάζει ταχύτητα με προορισμό τις 790 μονάδες

Ανεβάζει ταχύτητα σε σχέση με το πρωί το Χρηματιστήριο Αθηνών μια άνοδος που το φέρνει πλησίον των 900 μονάδων και συγχρόνως το απομακρύνει από το χαμηλό έτους που σημειώθηκε στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Περί τις 14:00, ο Γενικός Δείκτης κινείται υψηλότερα κατά 1,31% και έχει ανέλθει στις 789,38 μονάδες, απέχοντας ελάχιστα από τις 790 μονάδες. Παράλληλα έχει απομακρυνθεί κατά 10 μονάδες σε σχέση με το χαμηλό έτους της Τρίτης στις 778 μονάδες.

Ο τζίρος έχει ξεπεράσει τα 36 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών να έχει αγγίξει τα 18,5 εκατ. τεμάχια.

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 1,53%, ενώ αυτός της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης κινείται ελαφρώς υψηλότερα, ευρισκόμενος στο +1,74%.

Ισχυρά κέρδη της τάξεως του 3,70% καταγράφει ο τραπεζικός δείκτης, παρόλο που την εικόνα του την «αμαυρώνει» η μετοχή της Πειραιώς που υποχωρεί κατά 1,42%.

Ωστόσο, τα ισχυρά του κέρδη προέρχονται από την εκτόξευση της μετοχής της Εθνικής κατά 6,68% η οποία χάνει τα πρωτεία από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης από αυτή των ΕΛΠΕ (+8,15%), της Alpha Bank (+2,85%) και της Eurobank (2,63%).

ΕΥΔΑΠ, Jumbo και Aegean άνω του +4%, με τη μετοχή της δεύτερης να ευνοείται σήμερα από τη δημοσίευση των στοιχείων αναφορικά με την πορεία της το α΄ εξάμηνο του 2022.

Για την Aegean επίσης οι εξαγγελίες προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλου της κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων για επιστροφή σε κερδοφορία της αεροπορικής την τρέχουσα χρονιά, έχουν λειτουργήσει ευεργετικά για τη μετοχή της.

Στην αντίπερα όχθη, η μετοχή της Motor Oil δέχεται πιέσεις χάνοντας 4,85%, ενώ απώλειες της τάξεως του 2,50% σημειώνει η μετοχή της Coca Cola. Μαζί με την Πειραιώς είναι οι τρεις μετοχές του FTSE Large Cap που δεν συμμερίζονται τη σημερινή αλλαγή κλίματος στη Λεωφόρο Αθηνών.

Η πολιτική στο προσκήνιο

Στο ρυθμό των πολιτικών εξελίξεων κινείται τόσο το ελληνικό χρηματιστήριο, όσο και οι ευρωπαϊκές αγορές.

Σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του, επανέλαβε αυτό που δήλωσε χθες από το βήμα της Βουλής, ότι οι εκλογές θα γίνουν όταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξαντλήσει την τετραετία διακυβέρνησής της.

Η δέσμευση αυτή κι ενώ από σήμερα επίσημα η κυβέρνηση εισέρχεται στον τέταρτο χρόνο διακυβέρνησής της, επί του παρόντος βάζει τέλος στα σενάρια για πρόωρες εκλογές, ειδικότερα σε μια περίοδο που η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται διαρκώς.

Από την άλλη, στη Βρετανία είναι θέμα χρόνου ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον να υποβάλει την παραίτησή του, μετά το μπαράζ παραιτήσεων αξιωματούχων της κυβέρνησής του.

Η αποχώρηση του Τζόνσον από τα πολιτικά δρώμενα της Βρετανίας θεωρείται ως θετική εξέλιξη και ξεπροβάλουν ελπίδες ότι θα επέλθει βελτίωση των σχέσεων της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το Brexit.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Επιστροφή στα κέρδη για την Aegean το 2022

Jumbo: Αύξηση πωλήσεων 12,8% στο 6μηνο – Η στρατηγική της

Mytilineos: Σύμβαση για μεταφορά ενέργειας μεταξύ Ελλάδας – Βουλγαρίας

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News