Business & Finance Τετάρτη 6/07/2022, 11:34
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Περιορισμένου εύρους ανοδική αντίδραση

Χρηματιστήριο: Περιορισμένου εύρους ανοδική αντίδραση

Ήπια άνοδος είναι η απάντηση που έχει για το χθεσινό κατρακύλισμα της τάξεως του 3,21% το Χρηματιστήριο Αθηνών. Πλέον η μάχη που δίνει έχει στόχο να απεμπλακεί από τον καθοδικό κύκλο που έχει ανοίξει και έχει επιφέρει απώλειες στις εννέα από τις δέκα τελευταίες συνεδριάσεις, ωστόσο το πιο σημαντικό είναι ότι έφερε καθήλωσετο ελληνικό χρηματιστήριο στο χαμηλότερο επίπεδο για το 2022 και σε χαμηλό από τον Φεβρουάριο του 2021. 

Η σημερινή εικόνα 

Η ελληνική αγορά χθες «βούλιαξε» έως τις 786,60 μονάδες ενδοσυνεδριακά για να κλείσει εντέλει στις 779,68 μονάδες, επίπεδο στο οποίο τελευταία φορά βρέθηκε στις 25 Φεβρουαρίου του 2021. 

Σήμερα, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο της τάξεως του 0,31%, διαγράφοντας ένα μικρό μόλις μέρος των χθεσινών βαριών απωλειών και έχει φθάσει στις 782,09 μονάδες, παραμένοντας υπό των 789 μονάδων που ήταν το προηγούμενο χαμηλό έτους για το 2022. 

Ο τζίρος έχει ξεπεράσει τα 14 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών έχει φθάσει στα 6,6 εκατ. τεμάχια. 

Με ποσοστό περί του 0,80% κινούνται υψηλότερα οι Δείκτες Υψηλής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει αγγίξει το +1,80%.

Κι αυτό διότι οι μετοχές των Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς μαζί με αυτή της Mytilineos έχουν πάρει τα ηνία μεταξύ εκείνων της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με κέρδη πέριξ του 2,50% (μόνο η Eurobank βρίσκεται χαμηλότερα στο +1,50%).

Η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή παρουσιάζει τη χειρότερη εικόνα καθώς υποχωρεί κατά 3,19%, ισχνή η πτώση που καταγράφουν οι μετοχές των ΟΤΕ, Motor Oil, Jumbo και ΓΕΚ Τέρνα.  

Το «ταμείο» από την αρχή του έτους 

Απούσης της σημερινής συνεδρίασης, οι απώλειες στη Λεωφόρο Αθηνών από την αρχή του έτους έχουν ανέλθει στο -12,72%, με τον μεγαλύτερο ποσοστό εξ αυτών να δημιουργούνται από τον Ιούνιο κι έπειτα. Έως τα τέλη Μαΐου το Χρηματιστήριο Αθηνών για το 2022 έχανε μόλις 0,30% και ατένιζε μπροστά του ευρισκόμενο σε πολύ καλύτερη μοίρα από τα χρηματιστήρια στις ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες αγορές. 

Το κύμα πανικού που διασκορπίστηκε στις αγορές τον Ιούνιο, προκαλούμενο από τις αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και τους φόβους για μια οικονομική ύφεση, είχε καταστροφική επίδραση στα χρηματιστήρια και δη στο ελληνικό. 

Η ελληνική αγορά χθες έφθασε σε επίπεδο στο οποίο τελευταία φορά βρέθηκε στις 25 Φεβρουαρίου του 2021. 

Από αυτό το επίπεδο, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει πλέον να διανύσει μια μακρά πορεία αν θέλει να ανακάμψει και να επανέλθει σε υψηλότερα επίπεδα. 

Για να υπάρξει κάποια αντίδραση που θα έχει αντίκτυπο απαραίτητη προϋπόθεση είναι να επιστρέψουν οι επενδυτές στη Λεωφόρο Αθηνών, οι οποίοι σταθερά δηλώνουν απόντες το τελευταίο διάστημα. 

Από την άλλη, ο τρόμος της ενεργειακής ανεπάρκειας που ξέσπασε χθες είναι κάτι που αν το επόμενο διάστημα δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις ή κάποιες διαβεβαιώσεις θα επιφέρει νέες αναταράξεις στις αγορές. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Κατρακύλησε στο χαμηλότερο επίπεδο για το 2022 με βουτιά 3,21%

Πώς διαμορφώνεται η επόμενη ημέρα στην Intrakat

Attica Bank: Νέα συμφωνία μετόχων επιδιώκει το ΤΧΣ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News