Business & Finance Πέμπτη 7/07/2022, 11:26
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Νέα προσπάθεια να επιστρέψει σε ανοδική τροχιά

Χρηματιστήριο: Νέα προσπάθεια να επιστρέψει σε ανοδική τροχιά

Νέα προσπάθεια καταβάλει το Χρηματιστήριο Αθηνών να επιστρέψει σε κέρδη και να αποτινάξει το αρνητικό κλίμα που το έχει περιβάλει το τελευταίο διάστημα. Αν η σημερινή συνεδρίαση θα έχει την ίδια κατάληξη με τις προηγούμενες, δηλαδή το ελληνικό χρηματιστήριο να κινείται ανοδικά και στη συνέχεια να μένει από δυνάμεις και να υποχωρεί θα φανεί στην πορεία της.

Οι εξελίξεις στο πολιτικό περιβάλλον έχουν έρθει σήμερα στο προσκήνιο. 

Ο πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης έστειλε «εις διπλούν» μήνυμα για εκλογές στο τέλος της τετραετίας της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και διαψεύδει (προς το παρόν;) τις Κασσάνδρες για τη διεξαγωγή εκλογών το ερχόμενο φθινόπωρο. Χθες τόσο από το βήμα της Βουλής όσο και σήμερα σε συνέντευξή του, επανέλαβε γι ακόμη μία φορά ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά το 2023.

Οι εξαγγελίες αυτές του Έλληνα πρωθυπουργού εν μέσω της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας, μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά για τη σταθερότητα στον πολιτικό στίβο.

Σε αυτή την περίπτωση, από τον «μαυροπίνακα» αφαιρείται ένας αρνητικός παράγοντας και αυτή η εξέλιξη ενδεχομένως να έχει μια θετική επίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών

Στα του ελληνικού χρηματιστηρίου, σήμερα ο Γενικός Δείκτης κινείται υψηλότερα κατά 1,03% και έχει ανέλθει στις 787,22 μονάδες.

Καταγράφοντας απώλειες στις δέκα από τις τελευταίες έντεκα συνεδριάσεις στο χειρότερο χρονικό διάστημα για το 2022, είναι μάλλον θέμα χρόνου το πότε η ελληνική αγορά θα αντιδράσει και θα σπάσει αυτόν τον καθοδικό κύκλο.

Έχει επισημανθεί πολλάκις ότι όσο οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη τους στις ελληνικές μετοχές, δεν μπορούν να υπάρξουν προσδοκίες για ανάκαμψη του χρηματιστηρίου.

Σήμερα μετά την πρώτη ώρα των συναλλαγών συμπληρωμένη, ο τζίρος έχει φθάσει στα 10 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών στα 4,6 εκατ. τεμάχια.

Οριακά υψηλότερα του +1% βρίσκεται ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, με τον Mid Cap να κινείται ελαφρώς χαμηλότερα στο +0,80%.

Με τις μετοχές των τραπεζών να καταγράφουν αισθητά κέρδη ο τραπεζικός δείκτης προσεγγίζει το +2,60%.

Από τις επιμέρους μετοχές αυτές των Aegean και Jumbo έχουν υπερπηδήσει το +3%, ενώ ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, Alpha Bank, Eurobank, Ελβαλχαλκόρ, Εθνική, Βιοχάλκο βρίσκονται υψηλότερα του +2%.

Από το σημερινό ανοδικό κλίμα απούσες δηλώνουν οι μετοχές των Motor Oil, Coca Cola και Quest και μάλιστα η πρώτη δέχεται κλυδωνισμούς καθώς πραγματοποιεί βουτιά της τάξεως του 5,43%.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Χρ. Σταϊκούρας: Πάνω από 3,1% η ανάπτυξη φέτος

Jumbo: Αύξηση πωλήσεων 12,8% στο 6μηνο – Η στρατηγική της

Mytilineos: Σύμβαση για μεταφορά ενέργειας μεταξύ Ελλάδας – Βουλγαρίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News