ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Κατρακύλησε στο χαμηλότερο επίπεδο για το 2022 με βουτιά 3,21%

Χρηματιστήριο: Κατρακύλησε στο χαμηλότερο επίπεδο για το 2022 με βουτιά 3,21%

Στο χαμηλότερο επίπεδο για το 2022 κατρακύλησε το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω φόβων για το ενδεχόμενο να στερέψει η Ευρώπη από φυσικό αέριο. Φόβοι που ήρθαν να προστεθούν σε αυτούς για τις πιθανότητες η παγκόσμια οικονομία να βιώσει μια εκ νέου ύφεση μετά από αυτή της πανδημίας. 

Το μείγμα αυτό προκάλεσε κλυδωνισμούς στις αγορές σήμερα πυροδοτώντας ένα νέο κύμα μαζικών sell-offs και σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε σήμερα και το ελληνικό χρηματιστήριο. 

Οι επενδυτές έχουν τραπεί εκ νέου σε φυγή από τα χρηματιστήρια, τα οποία στην Ευρώπη όπως και η Wall Street καταγράφουν επίσης βαριές απώλειες.

Η σημερινή εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών

Η σημερινή βουτιά της τάξεως του 3,21% έφερε τον Γενικό Δείκτη στις 779,68 μονάδες, επίπεδο που συνιστά το χαμηλότερο για το 2022, καθώς το προηγούμενο χαμηλό σημειώθηκε στις 8 Μαρτίου και στις 789,66 μονάδες.  

Το χαμηλό ημέρας σημειώθηκε στις 778,84 μονάδες και είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 26 Φεβρουαρίου του 2021, με το υψηλό ημέρας στις 808,44 μονάδες.

Ο τζίρος ξέφυγε κάπως από τη μετριότητα διαμορφούμενος στα 80 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στα 35,6 εκατ. τεμάχια. 

Βουτιά της τάξεως του 3,83% πραγματοποίησε ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, με τον Mid Cap να χάνει 2,82%. 

Στο -3,80% έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης με τις μετοχές των τραπεζών να βουλιάζουν καθώς η Eurobank απώλεσε 11,63%, η Πειραιώς 10,89%, η Alpha Bank 9,3% και η Εθνική 4,48%. 

Lamda, ΔΕΗ, Ελβαλχαλκόρ χαμηλότερα του -4%, ενώ από το μαζικό sell-off κατάφεραν να διαφύγουν οι μετοχές των Σαράντης και Ελλάκτωρ ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση αμετάβλητες. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

Η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου 

Το Χρηματιστήριο Αθηνών επί του παρόντος καταγράφει απώλειες μικρές ή μεγάλες στις εννέα από τις δέκα τελευταίες συνεδριάσεις, διάστημα που συνιστά το χειρότερο χρονικό για την ελληνική αγορά, η οποία πλέον δείχνει μια εικόνα παράδοσης στις ορέξεις των πωλητών.

Όπως προαναφέρθηκε πέραν του περασμένου Μαρτίου υπό των 800 μονάδων είχε βρεθεί ξανά τον μακρινό Φεβρουάριο του 2021 στην εις μάκρον πορεία ανάκαμψης μετά την εμφάνιση της πανδημίας έναν χρόνο νωρίτερα.

Το ελληνικό χρηματιστήριο σε διάστημα μόλις ενός μηνός έχει διαγράψει σχεδόν 121 μονάδες και από τις 900 μονάδες στις 6 Ιουνίου, σήμερα έφθασε στις 779 μονάδες. 

Με το β΄ εξάμηνο να έχει μόλις μπει, οι απώλειες από την αρχή του έτους έχουν διαμορφωθεί στο 12,72% και αναζητούνται πλέον οι δυνάμεις εκείνες που θα φανούν ικανές να αναστρέψουν την καταστροφική εικόνα όπως αποδεικνύεται για το 2022. 

Επί του παρόντος το μείγμα του υψηλού πληθωρισμού, της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση που έχει επιφέρει και η οποία διογκώνεται, μόνο καταλυτικά δεν λειτουργούν για την ελληνική αγορά.  

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Intrakat: Αλλάζει χέρια το 61% – Ποιοι είναι οι νέοι μέτοχοι

Economist : Διατηρεί στο 4% την πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News