Business & Finance Δευτέρα 4/07/2022, 18:09
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Το απόλυτο τίποτα – Πτώση 0,03% και τζίρο ούτε 40 εκατ. ευρώ 

Χρηματιστήριο: Το απόλυτο τίποτα – Πτώση 0,03% και τζίρο ούτε 40 εκατ. ευρώ 

Στη δίνη που πλέον μοιάζει με περιδίνηση της μετριότητας ενεπλάκη γι άλλη μια συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πλέον σταθερά απαξιώνεται από τους επενδυτές. 

Ο Γενικός Δείκτης ήταν σαν μην διαπραγματεύθηκε σήμερα καθώς έκλεισε με πτώση μόλις 0,03%, η οποία από τις 805,79 τον μετακίνησε στις 805,55 μονάδες. 

Το υψηλό ημέρας καταγράφηκε νωρίς στη σημερινή συνεδρίαση στις 812,23 μονάδες, με το χαμηλό να σημειώνεται στις 801,57 μονάδες. 

Ο τζίρος για τρίτη φορά σε διάστημα μικρότερο των 15 ημερών ανήλθε στα 39 εκατ. ευρώ, ποσό που συνιστά το δεύτερο μικρότερο για το 2022 (ο μικρότερος τζίρος σημειώθηκε στην πρώτη συνεδρίαση για το 2022 στα 25 εκατ. ευρώ) και ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 18 εκατ. τεμάχια. 

Παρόμοιου βεληνεκούς και η υποχώρηση του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης της τάξεως του 0,07%, με τον Mid Cap να καταγράφει κέρδη 0,28%. 

Οι μετοχές των τραπεζών βρέθηκαν στο στόχαστρο των πωλητών σήμερα κάτι που στοίχισε 1,72% στον τραπεζικό δείκτη. 

Το χθεσινό δημοσίευμα των FT ότι η ΕΚΤ δεν προτίθεται να αφήσει τις τράπεζες της Ευρωζώνης να καρπωθούν τα υψηλά κέρδη που αποκόμισαν εξαιτίας της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής που υιοθέτησε εξαιτίας της πανδημίας, άσκησε πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές. Η Εθνική κατάφερε σχεδόν να τις απορροφήσει εξολοκλήρου, καθώς από τη σημερινή συνεδρίαση βγήκε χαμένη κατά μόλις 0,17%, η Eurobank απώλεσε 1,31%, ενώ βαριές απώλειες σημείωσαν οι μετοχές των Πειραιώς και Alpha Bank κλείνοντας στο -2,49% και -3,31% αντίστοιχα. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη χειρότερη εικόνα παρουσίασε η μετοχή της Mytilineos χάνοντας 3,56%, ενώ αισθητές ήταν και οι απώλειες των Βιοχάλκο (-1,93%) και Lamda (-1,91%).

Στην άλλη άκρη του ταμπλό ξεχώρισαν οι μετοχές των ΟΤΕ (2,92%, μετά την ανακοίνωση ότι η Deutsche Telecom δημιουργεί κέντρο πληροφορικής και λογισμικού στην Θεσσαλονίκη), Jumbo (2,12%), ΕΥΔΑΠ (1,97%), ΟΠΑΠ (1,75%), Σαράντης (1,53%).

Αναζητούνται οι επενδυτές

Η απουσία των επενδυτών από το ελληνικό χρηματιστήριο πλέον έχει πάρει διαστάσεις απαξίωσης.

Εκείνοι που ευαγγελίζονται ότι η είσοδος της Dimand δείχνει ότι η ελληνική αγορά έχει δυναμική, μάλλον περισσότερο σαν κόλακες λειτουργούν παρά έχουν θέληση να καταδείξουν την αληθινή εικόνα. 

Σήμερα η Lamda έκανε την επίσημη ανακοίνωση για την έκδοση του νέου της ομολόγου, κανείς δεν συγκινήθηκε και μάλιστα η μετοχή της ήταν από εκείνες του FTSE Large Cap με μία από τις χειρότερες εικόνες σήμερα. 

Με τζίρους που δεν αγγίζουν καν τα 40 εκατ. ευρώ για τρίτη φορά σε λιγότερο από 15 ημέρες, όχι σαν αγορά η ελληνική δεν μπορεί να βγάλει ανοδική αντίδραση, αλλά ούτε να διαφυλάξει και αυτά που είχε κατακτήσει έως τον Μάιο δεν κατάφερε. 

Και δεν συνιστά δικαιολογία ότι σήμερα η Wall Street είναι κλειστή για την αργία της 4ης Ιουλίου, διότι τις προηγούμενες δύο φορές δεν υπήρχε καμία αργία όταν ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 39 εκατ. ευρώ. 

Ο Ιούλιος λογικά θα φέρει στο τελευταίο δεκαήμερό του νέες αναταράξεις αφού στις 21 συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και επίσημα θα αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης.

Γνωστό, προεξοφλημένο, ωστόσο μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ, είναι πολύ πιθανό στα χρηματιστήρια να πυροδοτηθούν μαζικά sell-offs. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: «Όχι» της Γερμανίας στη στήριξη των υπερχρεωμένων χωρών

Deutsche Telekom: Δημιουργεί κέντρο πληροφορικής και λογισμικού στην Θεσσαλονίκη

Lamda Development: Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα της δημόσιας προσφοράς για το πράσινο ομόλογο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News