Business & Finance Δευτέρα 4/07/2022, 11:29
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Έναρξη εβδομάδας με προσανατολισμό τις 810 μονάδες 

Χρηματιστήριο: Έναρξη εβδομάδας με προσανατολισμό τις 810 μονάδες 

Μετά από μία εβδομάδα στην οποία εκ των πέντε συνεδριάσεων στις τέσσερις κατέγραψε απώλειες, το Χρηματιστήριο Αθηνών εισέρχεται στην καινούργια εβδομάδα βγάζοντας ανοδική αντίδραση.

Η πτωτική πορεία της προηγούμενης εβδομάδας διέγραψε σχεδόν τριάντα μονάδες από το ελληνικό χρηματιστήριο και το έφερε στις 805,79 μονάδες, ένα χαμηλό τεσσάρων μηνών.  

Σήμερα ωστόσο η κίνηση του Γενικού Δείκτη είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση και με την άνοδο 0,39% που καταγράφει βρίσκεται στις 808,60 μονάδες, έχοντας στόχο να υπερπηδήσει τις 810 μονάδες. 

Ο τζίρος έχει ξεπεράσει τα 5 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος συναλλαγών έχει φθάσει το 1,5 εκατ. τεμάχια. 

Οι Δείκτες Υψηλής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης παρουσιάζουν παρόμοιο ποσοστό μεταβολής κινούμενοι πέριξ του +0,45%, ενώ αντιθέτως ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,42%. 

Στο πρώιμο στάδιο της συνεδρίασης ξεχωρίζουν οι μετοχές των Aegean, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ ευρισκόμενες στο +2,53%, 2,03% και 1,82% και 1,68% αντίστοιχα. 

Στον αντίποδα από τις επτά μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που υποχωρούν οι τέσσερις είναι τραπεζικές, των Alpha Bank (-1,25%), Eurobank (-0,53%), Εθνική (-0,38%) και Πειραιώς (-0,87%).

Ο κρίσιμος Ιούλιος

Ο Ιούλιος αποτελεί πάντα έναν μήνα με ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι ο πρώτος μήνας για το β΄ εξάμηνο κάθε έτους. 

Οι αγορές έχουν δώσει το πρώτο σημαντικό δείγμα γραφής για το πώς έχουν κινηθεί και εναπόκειται στο δεύτερο ήμισυ αν θα διατηρήσουν ή θα αναστρέψουν τη διαμορφωμένη τάση. 

Εν προκειμένω για το 2022, ευχής όλων είναι οι αγορές και δη η ελληνική να αποτινάξουν τις περιπέτειες στις οποίες ενεπλάκησαν στο προηγούμενο εξάμηνο. 

Για το ελληνικό χρηματιστήριο, πέραν των διεθνών πιέσεων από τον πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, ένας επιπλέον πιεστικός παράγοντας ήταν η απουσία των επενδυτών τον Ιούνιο, μια απουσία που διαμόρφωσε τους τζίρους σε χαμηλά επίπεδα.

Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότες η υποχώρηση 0,57% του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην πρώτη συνεδρίαση για το β΄ εξάμηνο δεν συνιστά θετικό μήνυμα, με την πτώση της περασμένης Παρασκευής να είναι η έβδομη στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις.

Σίγουρα ακόμη είναι πολύ νωρίς και παρακινδυνευμένο να γίνουν οποιεσδήποτε εκτιμήσεις, σε έναν μήνα που να σημειωθεί είναι ακόμη πιο κρίσιμος, καθώς σηματοδοτεί την αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για πρώτη φορά από το 2011.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

 

  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News