Business & Finance Τετάρτη 6/07/2022, 20:38
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη 1,7% με στήριγμα από τεχνολογία και καταναλωτικά αγαθά

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη 1,7% με στήριγμα από τεχνολογία και καταναλωτικά αγαθά

Σε ράλι επιδόθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας έληξαν την απεργία, απομακρύνοντας εν μέρει τις ανησυχίες για την προσφορά ενέργειας. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Just Eat Takeaway.com έκανε άλμα 16% καθώς η Amazon συμφώνησε να αγοράσει μερίδιο στο τμήμα της Grubhub. 

O πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 1,7%, μετά τη μεγάλη πτώση 2,1% στη συνεδρίαση της Τρίτης, όταν η απεργία στη Νορβηγία απείλησε να μειώσει τις προμήθειες ενέργειας στην αγορά. 

Τα κέρδη επεκτάθηκαν σε όλους τους τομείς, με αυτόν των καταναλωτικών αγαθών και τεχνολογίας να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη άνοδο. Ο κλάδος ενέργειας υποχώρησε ωστόσο, ακολουθώντας την πτώση των τιμών πετρελαίου σε χαμηλό 12 εβδομάδων, εν μέσω ανησυχιών για ύφεση. 

«Η πτώση του ευρώ και η αποκλιμάκωση των αποδόσεων καταδεικνύουν ότι οι επενδυτές παραμένουν πολλοί νευρικοί ως προς τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Και οι ευκαιριακές αγορές μετοχών δεν έχουν διάρκεια για να κάνουν τη διαφορά», αναφέρει ο Chris Beauchamp, στρατηγικός αναλυτής της πλατφόρμας συναλλαγών IG. 

Tα σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι πωλήσεις λιανικής στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν ελαφρώς το Μάιο σε μηνιαία βάση, αν και ήταν κατώτερα των προσδοκιών της αγοράς, με τους καταναλωτές να περιορίζουν τις δαπάνες τους σε τρόφιμα, ποτά και προϊόντα καπνού. 

Η Just Eat Takeway.com ήταν μεταξύ των μεγάλων κερδισμένων της σημερινής συνεδρίασης, καθώς η Amazon αγόρασε μερίδιο 2% στο τμήμα διανομής κρέατος της εταιρείας, Grubhub. 

Αντίστοιχα, η EDF έκανε άλμα 14,5% αφότου η πρωθυπουργός της Γαλλίας ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση θα εθνικοποιήσει πλήρως την εταιρεία ηλεκτρισμού της χώρας.

Από τα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 1,56%, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άλμα 2%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 που ενισχύθηκε κατά 1,2%.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και στην ιταλική αγορά με τον FTSE MIB να ενισχύεται κατά 1%, όχι όμως και στην Ισπανία όπου ο IBEX 35 έκλεισε με ελαφρά πτώση 0,14%.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News