Business & Finance Τρίτη 5/07/2022, 19:49
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με απώλειες άνω του 2% στη «σκιά» της ύφεσης

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με απώλειες άνω του 2% στη «σκιά» της ύφεσης

Με πτώση 2,1% έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς το νέο άλμα των τιμών ενέργειας πυροδότησαν ακόμη μεγαλύτερες ανησυχίες για τον πληθωρισμό, με τη γερμανική Uniper να συνεχίζει την ελεύθερη πτώση της, εν αναμονή του πακέτου διάσωσής της. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 παρουσίασε την χειρότερη συνεδρίαση σε διάρκεια δύο εβδομάδων. Οι απώλειες ήταν γενικευμένες καθοδηγούμενες από τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και εξόρυξης μετάλλων. 

Οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν σε νέο υψηλό τετραμήνου μετά την απεργία που κήρυξαν οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας, πλήττοντας την παραγωγή και εντείνοντας τις ανησυχίες για ενεργειακή κρίση. «Η απεργία έρχεται σε μία ιδιαίτερα δύσκολη γεωπολιτική στιγμή, με την Ευρώπη να αντιμετωπίζει την απειλή της Ρωσίας», αναφέρει αναλυτής της Hargreaves Lansdown.

Χαρακτηριστική του κλίματος η πτώση 10% της μετοχής της Uniper, καθώς η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζεται για την εξαγορά μεριδίου στο μεγαλύτερο αγοραστή ρωσικού φυσικού αερίου της χώρας, όπως έγραψε η Handelsblatt. 

Η εξέλιξη αυτή ήταν φυσικό να επηρεάσει το κλάδο των εταιρειών κοινής ωφελείας της Ευρώπης που κατέγραψε πτώση 2%, ασκώντας πιέσεις και στο δείκτη DAX της Φρανκφούρτης που έκλεισε με απώλειες περίπου 3%. 

Την ίδια στιγμή, η πτώση του ευρώ άσκησε πιέσεις και στις μετοχές. Να σημειωθεί ότι ο δείκτης STOXX 600 καταγράφει από τις αρχές του έτους έως σήμερα απώλειες 18%.   

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 2,7% της αξίας του, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με απώλειες 2,85%.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και στις αγορές τις ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB έκανε βουτιά 3%, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 έχασε 2,5%.

Από τις μεμονωμένες μετοχές, η SAS σημείωσε βουτιά άνω του 10%, από τη στιγμή που η σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία κατέθεσε αίτηση για να υπαχθεί σε καθεστώς πτώχευσης, ανακοινώνοντας ότι η απεργία των πιλότων της έπληξαν την οικονομική της κατάσταση και την ρευστότητά της. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρώ: Επέστρεψε στα χαμηλά του 2002 έναντι του δολαρίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News