Business & Finance Δευτέρα 4/07/2022, 19:57
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Η καλύτερη συνεδρίαση για τον κλάδο ενέργειας σε διάρκεια διμήνου

Ευρωπαϊκές μετοχές: Η καλύτερη συνεδρίαση για τον κλάδο ενέργειας σε διάρκεια διμήνου

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου να παρουσιάζουν την καλύτερη ημερήσια επίδοση σε διάρκεια διμήνου.

Ωστόσο, η κάμψη του επενδυτικού κλίματος στην Ευρώπη κρατά συγκρατημένους τους traders εν όψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 21 Ιουλίου, οπότε και θα προχωρήσει στην πρώτη επιτοκιακή αύξηση εδώ και μία δεκαετία. 

O πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,5%, αφού υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα εν μέσω ανησυχιών για πιθανή επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Ο όγκος των συναλλαγών ήταν ωστόσο υποτονικός καθώς η Wall Street έμεινε κλειστή λόγω αργίας. 

Οι εισηγμένοι στο Λονδίνο πετρελαϊκοί κολοσσοί ΒΡ και Shell, καθώς και η γαλλική TotalEnergies ενισχύθηκαν από 4,6% έως 4,4%. Προσέφεραν τη μεγαλύτερη ώθηση στο δείκτη STOXX 600, καθώς οι ανησυχίες για την επάρκεια προσφοράς, η πολιτική αναταραχή στη Λιβύη και οι κυρώσεις στην Ρωσία ώθησαν σε νέα άνοδο τις τιμές πετρελαίου. 

Ο κλάδος ενέργειας επιδόθηκε σε ράλι 4%, με το δείκτη FTSE 100 να κλείνει με κέρδη 0,9%. Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν και ο κλάδος υγείας και εξορυκτικής δραστηριότητας. Στον αντίποδα κινήθηκε ο κλάδος real estate, αυτοκινήτου και τεχνολογίας, με τον τελευταίο να επιβαρύνει το δείκτη DAX στην Φρανκφούρτη, ο οποίος έκλεισε με πτώση 0,3%. 

Τα μακροοικονομικά πάντως δεν βοήθησαν την αγορά. Ο δείκτης Sentix για το επενδυτικό κλίμα της Ευρωζώνης έδειξε πτώση αυτό το μήνα, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2020, υποδηλώνοντας ότι η ύφεση στην περιοχή είναι προ των πυλών.  

Την ίδια στιγμή, οι τιμές παραγωγού στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκαν περισσότερο του αναμενομένου. Οι επενδυτές περιμένουν επίσης με ενδιαφέρον τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, που δημοσιοποιούνται την Πέμπτη. “Τα πρακτικά της ΕΚΤ θα δώσουν σίγουρα μία εικόνα για το τι έγινε στο παρασκήνιο”, αναφέρει ο Τζον Γολφιτ, επικεφαλής συναλλαγών της Atlantic Capital Markets. 

Από τα υπόλοιπα επιμέρους ταμπλό, ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με μικρά κέρδη 0,4%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με οριακές απώλειες 0,05%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 0,2% της αξίας του. 

 

moneyreview.gr  

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News