Business & Finance Πέμπτη 30/06/2022, 19:51
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Απώλειες άνω του 16% στο πρώτο εξάμηνο

Ευρωπαϊκές μετοχές: Απώλειες άνω του 16% στο πρώτο εξάμηνο

Το χειρότερο τρίμηνο από τις αρχές του 2020 ολοκλήρωσαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τους επενδυτές να ανησυχούν ιδιαίτερα για μία παγκόσμια ύφεση, λαμβάνοντας υπόψη την επιθετική στάση της ΕΚΤ στην προσπάθειά της να περιορίσει τον πληθωρισμό. 

Όλοι οι βασικοί τομείς παρέμειναν στο «κόκκινο», με τις μεγαλύτερες πιέσεις να δέχονται οι τράπεζες. Ο δείκτης για τις μετοχές της Ευρωζώνης σημείωσε πτώση 3,3% κοντά στα χαμηλά του Μαρτίου, από τη στιγμή που η ΕΚΤ ζήτησε από τις τράπεζες της περιοχής να υπολογίσουν τους κινδύνους ύφεσης. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 1,5%, ανεβάζοντας τις τριμηνιαίες απώλειές του στο 10,7%. Τη μεγαλύτερη πτώση στο τρίμηνο κατέγραψαν οι μεταλλευτικοί όμιλοι με πτώση άνω του 20%. 

Με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη σε ύψη ρεκόρ, τα σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός Ιουνίου στη Γαλλία εκτινάχθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό στο 6,5%, ασκώντας πιέσεις στο βασικό δείκτη CAC 40 του Παρισιού που έκλεισε με απώλειες 1,8%. 

Ο γερμανικός DAX υποχώρησε 1,61%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,98%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 2,37%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 υποχώρησε 0,99%.

«Αυτό που διαπιστώνουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι υπάρχουν περισσότερα στοιχεία πως ο πληθωρισμός είναι σοβαρή απειλή, παρατεταμένη με αποτέλεσμα οι επενδυτές να χρειάζεται να επαναξιολογήσουν τις αποτιμήσεις τους στις μετοχές», ο Azad Zangana­, επικεφαλής οικονομολόγος και στρατηγικός αναλυτής της Schroders. Η UBS αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για οικονομία της Ευρωζώνης το 2022, οδεύοντας προς στασιμοπληθωρισμό, καθώς οι προσπάθειες για συγκράτηση του πληθωρισμού θα μηδενίσουν την ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο. 

Όλα τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη για το μήνα Ιούνιο που ανακοινώνονται την Παρασκευή. 

Ο δείκτης STOXX έχει απωλέσει περισσότερο από 16% της αξίας του από τις αρχές του έτους έως σήμερα, εν μέσω ανησυχιών ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα επιβραδύνει την κινεζική οικονομία την ώρα που η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει κάμψει την όρεξη για ανάληψη ρίσκου.

Από τις μεμονωμένες μετοχές, αυτή της Uniper βούλιαξε 14,4%, καθώς η γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας αναθεώρησε τις προοπτικές της για την οικονομική χρήση 2022, λόγω των περιορισμών στην προσφορά φυσικού αερίου από τη Gazprom.  

 

moneyreview.gr

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News