Business & Finance Τετάρτη 6/07/2022, 19:54
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλία: Εθνικοποιεί την EDF για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση

Γαλλία: Εθνικοποιεί την EDF για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση

Σε εθνικοποίηση του προβληματικού κολοσσού πυρηνικής ενέργειας Electricite de France (EDF) προχωρά η γαλλική κυβέρνηση προκειμένου να τον βοηθήσει να αντεπεξέλθει στην χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων 35 ετών και ταυτόχρονα να επενδύσει σε νέους αντιδραστήρες. 

«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης απαιτεί δυναμικές και ριζικές αποφάσεις. Θα πρέπει να έχουμε τον πλήρη έλεγχο της παραγωγής και της ενέργειας», ανέφερε η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπόρν κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο κοινοβούλιο. 

Χωρίς να προβεί σε λεπτομέρειες ως προς το σχέδιο της κυβέρνησης, η Μπορν αρκέστηκε να δηλώσει ότι το γαλλικό κράτος θα αυξήσει το μερίδιό του στην EDF στο 100% από το σημερινό 84%, χωρίς να έχει ληφθεί, όπως είπε, κάποια απόφαση επί του παρόντος για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας. 

Το ενδεχόμενο εθνικοποίησης της EDF είχε αφήσει να εννοηθεί και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, με απώτερο στόχο να ενισχυθεί η ενεργειακή ανεξαρτησία της Γαλλίας και να υλοποιηθεί ο στόχος για μηδενικές εκπομπές ρύπων μέσω της κατασκευής νέων πυρηνικών αντιδραστήρων. 

Το σχέδιο ωστόσο αποτελεί ακόμη μία ένδειξη ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι αποφασισμένες να προστατεύσουν τις εταιρείες ενέργειας από τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία. 

Η EDF αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια πληθώρα προβλημάτων, όπως ο απηρχαιωμένος «στόλος» αντιδραστήρων της και η αύξηση του κόστους παραγωγής. Τα προβλήματά της επιδεινώθηκαν από την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει πλαφόν στις αυξήσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που καθιστά πλέον πιο ακριβή την προσπάθεια της εταιρείας να καλύψει το έλλειμμα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. 

Ωστόσο, η εθνικοποίηση της EDF δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για την κυβέρνηση, καθώς είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί απέναντι σε μία διηρημένη βουλή, ειδικά καθώς ο Μακρόν έχασε την πλειοψηφία στις εκλογές του προηγούμενου μηνός. Τα εργατικά συνδικάτα χαιρέτισαν το σχέδιο, όμως εξέφρασαν ταυτόχρονα ανησυχίες ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε μέσω της εθνικοποίησης να προχωρήσει στη διάλυση της εταιρείας κοινής ωφελείας. 

Ο Μακρόν είχε δηλώσει στις αρχές του έτους ότι η EDF θα χρειαστεί ευρείας κλίμακας αναδιάρθρωση και δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε κρατική χρηματοδότηση για να μπορέσει να κατασκευάσει έξι από τους 14 νέους αντιδραστήρες που έχει θέσει ως στόχο έως το 2050. 

Ωστόσο, μία εθνικοποίηση της EDF θα μπορούσε να καθησυχάσει τους πιστωτές, οι οποίοι ανησυχούν τα μέγιστα για την χρηματοδότηση του χρέους της εταιρείας, το οποίο υπολογίζεται στα 43 δισ.ευρώ με βάση στοιχεία στα τέλη του 2021 και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, παρά την αύξηση κεφαλαίου ύψους 3,2 δισ.δολαρίων τον Απρίλιο.  

Οίκοι αξιολόγησης, οι οποίοι υποβάθμισαν την εταιρεία τον Φεβρουάριο, προειδοποίησαν για περαιτέρω πιθανές υποβαθμίσεις, καθώς η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξημένο κόστος.  

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης: 

Ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας: Τα πακέτα διάσωσης μόλις τώρα αρχίζουν

Μακρόν: Υποστηρίζει αύξηση του κρατικού μεριδίου στην EDF

Τα πυρηνικά της Γαλλίας βάζουν «φωτιά» στις τιμές ρεύματος

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News