Business & Finance Τετάρτη 6/07/2022, 16:09
ΑΓΟΡΕΣ

Φυσικό αέριο: Αποκλιμάκωση μετά το πενθήμερο ράλι – Τα δύο καθοριστικά γεγονότα

Φυσικό αέριο: Αποκλιμάκωση μετά το πενθήμερο ράλι – Τα δύο καθοριστικά γεγονότα

Ανακόπηκε το ράλι στην τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αφότου η νορβηγική κυβέρνηση παρενέβη προκειμένου να σταματήσει την απεργία των εργαζομένων στον κλάδο της ενέργειας. Παράλληλα, ανάσα στην αγορά έδωσε και η απόφαση της Γερμανίας για μέτρα αποκλιμάκωσης των πιέσεων στην τροφοδοσία.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια αναφοράς φυσικού αερίου διολίσθησαν σήμερα, έπειτα από πέντε συναπτές συνεδριάσεις ανόδου, κατά τις οποίες εκτινάχθηκαν έως και κατά 28%.

Η Νορβηγική κυβέρνηση πρότεινε την παραπομπή των αιτημάτων των εργαζομένων στη διαμεσολάβηση, προκειμένου να μπει τέλος στην απεργία, η οποία ενδέχεται να οδηγούσε σε διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου από τη χώρα κατά τουλάχιστον 50%. Μάλιστα, η υπουργός Εργασίας στη χώρα, Marte Mjos Persen δήλωσε ότι δεν είχε καμία άλλη επιλογή λόγω των πιθανών επιπτώσεων για την Ευρώπη.

Παράλληλα, οι τιμές «ξεφούσκωσαν» αφότου οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. υπερψήφισαν την πρόταση για συμπερίληψη του φυσικού αερίου στις «πράσινες επενδύσεις», ενισχύοντας ουσιαστικά τη ζήτηση για το καύσιμο σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Επίσης, χθες, το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας έδωσε το πράσινο φως για την διάσωση των ενεργειακών εταιρειών που υφίστανται πιέσεις, με στόχο να περιοριστούν τα προβλήματα στον ενεργειακό εφοδιασμό. Το μέτρο αυτό, το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση αυτή την εβδομάδα, προβλέπει μεταξύ άλλων έναν μηχανισμό για την εν μέρει μετακύλιση του κόστους του φυσικού αερίου στους καταναλωτές. Ωστόσο, το μέτρο αυτό δεν πρόκειται να επιβληθεί αμέσως.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Η Νορβηγία προειδοποιεί για πιθανή διακοπή ροών προς Βρετανία

Νορβηγία: Έληξε η απεργία με παρέμβαση της κυβέρνησης

Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος: 700% πάνω το φυσικό αέριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News