Business & Finance Τρίτη 5/07/2022, 18:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Η Νορβηγία προειδοποιεί για πιθανή διακοπή ροών προς Βρετανία

Φυσικό αέριο: Η Νορβηγία προειδοποιεί για πιθανή διακοπή ροών προς Βρετανία

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Νορβηγία, καθώς προειδοποιεί ότι λόγω της απεργίας των εργατών στις γεωτρήσεις οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Βρετανία μπορούν να αποκοπούν τελείως το Σαββατοκύριακο.

Υπολογίζεται ότι λόγω της απεργίας το 60% των προμηθειών φυσικού αερίου της Νορβηγίας βρίσκεται υπό απειλή.

Η κρατική Equinor έχει ήδη κλείσει προσωρινά τρεις υπεράκτιες γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς οι εργάτες σε αυτές απεργούν ζητώντας αυξήσεις μισθών και προστασία από τον πληθωρισμό.

Η άλλη κρατική εταιρεία που διαχειρίζεται τους αγωγούς αερίου, η Gassco, ανέφερε ότι στο χειρότερο σενάριο θα διακοπούν εντελώς οι αποστολές προς το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι Νορβηγοί εργάτες σκοπεύουν να επεκτείνουν τις απεργίες τους και σε μια εγκατάσταση που τροφοδοτεί τη Βρετανία. Παράλληλα, η παραγωγή φυσικού αερίου δεν θα επαρκεί για να αποσταλεί με εναλλακτικό αγωγό στη Σκωτία.

Αναλυτής της ICIS εκτίμησε ότι η Βρετανία μπορεί να αντεπεξέλθει βραχυπρόθεσμα χωρίς το νορβηγικό αέριο, χάρη στις σημαντικές εισαγωγές LNG και τη χαμηλή καλοκαιρινή ζήτηση.

Στο «κόκκινο» η τιμή του φυσικού αερίου – Χαμηλό 20ετίας για το ευρώ

Για την Ευρώπη, όμως, το timing δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο.

Η απεργία αυτή έχει προκαλέσει πανικό στις ευρωπαϊκές αγορές, φέρνοντας το φυσικό αέριο στην υψηλότερη τιμή του από την αρχή του πολέμου. Τα ολλανδικά προθεσμιακά σκαρφάλωσαν κατά 6% σήμερα και διαμορφώθηκαν στα 167 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πρόκειται για τιμή πέντε φορές αυξημένη σε σχέση με πέρυσι.

Η αύξηση αυτή λειτούργησε ως «τσουνάμι» στις αγορές συναλλάγματος, φέρνοντας το ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και δύο δεκαετίες, ενώ εκφράζονται φόβοι για το πώς θα επηρεάσει η ενεργειακή κρίση την οικονομία της ευρωζώνης.

Oι απεργίες στη Νορβηγία

Λόγω των απεργιών, αναμένεται να επηρεαστεί η παραγωγή πετρελαίου της Νορβηγίας κατά 89.000 ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου ημερησίως. Από την Τρίτη, η απεργία θα επεκταθεί σε άλλες τρεις εγκαταστάσεις, κάτι που σημαίνει ότι η αναταραχή αυτή θα επηρεάσει το 13% των εξαγωγών φυσικού αερίου της σκανδιναβικής χώρας.

Μάλιστα, αν πραγματοποιήσει το συνδικάτο των εργατών τις «απειλές του», από το Σάββατο ενδέχεται να μειωθεί ή να διακοπεί εντελώς η παραγωγή σε 14 εγκαταστάσεις, κάτι που ισοδυναμεί με μείωση κατά 56% των νορβηγικών εξαγωγών φυσικού αερίου.

Πηγή: kathimerini

Διαβάστε επίσης:

Ευρώ: Επέστρεψε στα χαμηλά του 2002 έναντι του δολαρίου

Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος: 700% πάνω το φυσικό αέριο

Πολεμικά-ενεργειακά σχέδια ανά την Ευρώπη: Ο κίνδυνος για την Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News