Business & Finance Τρίτη 5/07/2022, 10:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος: 700% πάνω το φυσικό αέριο

Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος: 700% πάνω το φυσικό αέριο

Μόλις μία μικρή πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε πριν από μερικές εβδομάδες σε μία μονάδα φυσικού αερίου στο Τέξας, ήταν αρκετή ώστε να προκαλέσει οικονομικούς και πολιτικούς τριγμούς επί μέρες στην Ευρώπη, την Ασία και αλλού. Και αυτό διότι το φυσικό αέριο είναι πλέον το πιο περιζήτητο προϊόν και αποτελεί καταλύτη του πληθωρισμού παγκοσμίως.

Με την παραμικρή αναταραχή, το φυσικό αέριο καταγράφει τεράστιες διακυμάνσεις – πρωτοφανείς ακόμη και σε αγορές που γενικά είναι ασταθείς. Στην Ευρώπη μόνο, η τιμή του έχει αυξηθεί κατά περίπου 700% από την αρχή του έτους, σπρώχνοντας ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο στα πρόθυρα της ύφεσης. Το φυσικό αέριο βρίσκεται στην καρδιά της παγκόσμιας αντιπαράθεσης, η οποία είναι τόσο ισχυρή, ώστε οι πρωτεύουσες στη Δύση αποφάσισαν λόγω αυτής να καθυστερήσουν τα σχέδια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Ουσιαστικά, σε αυτή την περίοδο, το φυσικό αέριο ανταγωνίζεται το πετρέλαιο για τη θέση του καυσίμου που διαμορφώνει την γεωπολιτική σκηνή. Και παράλληλα, δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα, ώστε να καλύψει τις ανάγκες του πλανήτη. Ο πόλεμος την Ουκρανία κλιμάκωσε τις πιέσεις στην αγορά του φυσικού αερίου σε πρωτοφανή επίπεδα. Η Ρωσία μείωσε τις ροές προς την Ευρώπη, η οποία προσπαθεί μία ή άλλη να απεξαρτηθεί από τη Μόσχα. Λόγω αυτού του τεράστιου κενού στον εφοδιασμό, τα κράτη της Δύσης σπεύδουν να εξασφαλίσουν φορτία φυσικού αερίου πριν το χειμώνα.

Ένα νέο πετρέλαιο

Άλλοτε, το φυσικό αέριο ήταν ένα συνηθισμένο προϊόν, το οποίο περνούσε από χέρι σε χέρι μόνο μεταξύ γειτονικών ή κοντινών χωρών. Τώρα, παρότι η παγκοσμιοποίηση φαίνεται να φθίνει, το φυσικό αέριο κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Παγκοσμιοποιείται ταχύτατα – αλλά ίσως όχι με τον ρυθμό που θα έπρεπε.

Πολλές είναι οι χώρες που έχουν καταστήσει το φυσικό αέριο ως το καύσιμο της μετάβασης προς την καθαρή ενέργεια, καθώς προσπαθούν να απεξαρτηθούν από ακόμη πιο «βρώμικα» ορυκτά καύσιμα, όπως ο λιγνίτης και σε ορισμένες περιπτώσεις η πυρηνική ενέργεια. Οι μεγάλοι παραγωγοί όπως οι ΗΠΑ βλέπουν ότι η ζήτηση για το φυσικό αέριο έχει εκτοξευθεί. Ενδεικτικά, πέρυσι 44 χώρες εισήγαγαν LNG, σχεδόν ο διπλάσιος αριθμός σε σχέση με μία δεκαετία νωρίτερα. Ωστόσο το φυσικό αέριο είναι πολύ πιο δύσκολο στη μεταφορά, διότι πρέπει πρώτα να υγροποιηθεί σε συγκεκριμένες τοποθεσίες.

Εξ ου και η μικρή πυρκαγιά στο Freeport του Τέξας – μία μονάδα ούτε ιδιαίτερα μεγάλη ούτε ιδιαίτερα κεντρική – προκάλεσε τόσο μεγάλη αναταραχή στην αγορά. Μετά από την πυρκαγιά αυτή, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει προσωρινά η μονάδα, οι τιμές σε Ευρώπη και Ασία αυξήθηκαν τουλάχιστον 60%. Παράλληλα, βέβαια υπήρξαν περαιτέρω μειώσεις της παραγωγής από τη Ρωσία. Στις ΗΠΑ, αντιθέτως, οι τιμές διολίσθησαν κατά περίπου 40%, διότι λόγω της πυρκαγιάς, η εσωτερική παραγωγή θα παρέμενε για εγχώρια χρήση.

Επενδύσεις

Δεδομένων των έντονων πιέσεων στην αγορά, προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση, απαιτείται ένα μεγάλο κύμα επενδύσεων στην παραγωγή. Τα σχέδια αυτά είναι ήδη «στα σκαριά» και μάλιστα ενισχύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν οι ηγέτες της G7 δεσμεύτηκαν να στηρίξουν τις δημόσιες επενδύσεις σε έργα φυσικού αερίου, λέγοντας ότι είναι απαραίτητες για να αντεπεξέλθει ο κόσμος στην τρέχουσα κρίση.

Μεταξύ των υποδομών που είναι απολύτως απαραίτητες σε ΗΠΑ και Ευρώπη είναι οι εγκαταστάσεις για εξαγωγές, τα τέρμιναλ για εισαγωγές, οι αγωγοί και τα τάνκερ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Πολεμικά-ενεργειακά σχέδια ανά την Ευρώπη: Ο κίνδυνος για την Ελλάδα

Μετά τη Ρωσία, η Νορβηγία: Πάνω από τα 150 ευρώ το φυσικό αέριο

«Κρίσεις πανικού» προκαλεί η αγορά ενέργειας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News