Business & Finance Παρασκευή 1/07/2022, 21:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mόσχα: Πράσινο φως για την κατάσχεση του κοιτάσματος Σαχαλίν – Τι σημαίνει

Mόσχα: Πράσινο φως για την κατάσχεση του κοιτάσματος Σαχαλίν – Τι σημαίνει

Ο Ρώσος πρόδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανεβάζει τους τόνους στον οικονομικό πόλεμο με τη Δύση, εκδίδοντας διάταγμα που δίδει το πράσινο φως για την κατάσχεση ολόκληρου του κοιτάσματος πετρελαίου και φυσικού αερίου Σαχαλίν 2, κίνηση που σημαίνει την αναγκαστική αποχώρηση της Shell και ιαπωνικών επιχειρήσεων που είναι επενδυτές. 

Το διάταγμα που υπογράφηκε χθες, προβλέπει τη σύσταση νέας εταιρείες που θα αναλάβει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Sakhalin Energy Investment Co., στην οποία η Shell και δύο ιαπωνικές εταιρείες, η Mitsui και η Mitsubishi, διακρατούν μερίδια μικρότερα του 50%.

Η κρατική Gazprom διαθέτει ήδη μερίδιο 50% συν μία μετοχή στο κοίτασμα Σαχαλίν 2, που καλύπτει το 4% της παγκόσμιας παραγωγής LNG.  
   
Η κίνηση αυτή απειλεί να αποσταθεροποιήσει την ήδη σφιχτή αγορά LNG, παρότι η Μόσχα ανακοίνωσε ότι δεν βλέπει το λόγο να σταματήσει η παραγωγή άντλησης κοιτασμάτων στο Σαχαλίν 2. Η ενέργεια αυτή υπογραμμίζει ταυτόχρονα και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι δυτικές επιχειρήσεις οι οποίες εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στην Ρωσία. 

Πολλές εταιρείες της Δύσης έχουν ήδη εγκαταλείψει την ρωσική αγορά, ενώ κάποιες άλλες έχουν γνωστοποιήσει ότι θα το κάνουν, όμως η κίνηση αυτή του Πούτιν δυσκολεύει την κατάσταση. Η Μόσχα ετοιμάζει νομοσχέδιο, που πρόκειται να ψηφιστεί σύντομα και το οποίο θα επιτρέπει την κατάσχεση ενεργητικού που ανήκει σε Δυτικές επιχειρήσεις που έχουν αποφασίσει να φύγουν. 

Η Shell, η οποία έχει ήδη προχωρήσει σε απομείωση της αξίας του ενεργητικού της στην Ρωσία, έκανε σαφές πριν από λίγους μήνες την πρόθεσή της να αποχωρήσει από το Σαχαλίν 2 και βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με επίδοξους αγοραστές. 

Πηγές ανέφεραν ότι η Shell έχει εκδηλώσει ανησυχίες για κίνδυνο κρατικοποίησης του ενεργητικού δυτικών επιχειρήσεων από την Ρωσία, καθώς ο Πούτιν έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι η Μόσχα θα προχωρήσει σε αντίποινα κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για το πάγωμα ρωσικού ενεργητικού και τις υπόλοιπες κυρώσεις. 

Το Σαχαλίν 2, στο οποίο η Shell έχει μερίδιο 27,5%, είναι από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα LNG στον κόσμο με παραγωγή που φθάνει τα 12 εκατ. τόνους. Ποσότητες LNG πηγαίνουν στην Ιαπωνία, στη Ν.Κορέα, στην Κίνα, στην Ινδία και σε άλλες χώρες της Ασίας. 
  
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Eni, Total: Eνώνουν δυνάμεις για το μεγαλύτερο έργο LNG στο Κατάρ

Eurasia Group: Πόσο πιθανή είναι η επιβολή δελτίου στο φυσικό αέριο τον χειμώνα

Ευρώπη: Ο υπ΄αριθμόν 1 προορισμός για το αμερικανικό LNG

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News