Business & Finance Παρασκευή 4/03/2022, 19:36
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση αποδόσεων από το Νοέμβριο του 2011 στη γερμανική 10ετία

Ομόλογα: Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση αποδόσεων από το Νοέμβριο του 2011 στη γερμανική 10ετία

Στο καταφύγιο των κρατικών ομολόγων του ευρώ στράφηκαν ξανά οι επενδυτές, στην είδηση για τις ζημιές που προκλήθηκαν στο μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης μετά το βομβαρδισμό από τον ρωσικό στρατό, με τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία να κάμπτει την όρεξη των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου, τη στιγμή που οι αγορές αναδιπλώνουν και πάλι τα στοιχήματά τους για επιτοκιακές αυξήσεις από την ΕΚΤ το 2022. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε 12,5 μονάδες βάσης, -0,108%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ στην εβδομάδα κατέγραψε πτώση 32 μονάδων βάσης, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αποκλιμάκωση από το Νοέμβριο του 2011. Η απόδοση του διετούς περιορίστηκε 13 μονάδες βάσης στο -0,759%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008, ενώ στην εβδομάδα γνώρισε τη μεταλύτερη αποκλιμάκωση από τον Οκτώβριο του 2008. Σε νέο ιστορικό χαμηλό βρέθηκε και η απόδοση του γερμανικού τιμαριθμοποιημένου γερμανικού, στο -2,246%, με πτώση 16,5 μονάδων βάσης, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση όλων των εποχών, της τάξης των 60 μονάδων βάσης. 

Οι γερμανικές αποδόσεις επιτάχυναν την καθοδική τάση μετά τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν ότι ο ρυθμός αύξησης των μισθών παρέμεινε στάσιμος τον Φεβρουάριο, οδηγώντας την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σε αποκλιμάκωση της τάξης των 13 μονάδων βάσης. 

Οικονομολόγοι της Deutsche Bank βλέπουν το εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Ευρωζώνης στο 6,1% φέτος με ανοδικό κίνδυνο, αναμένοντας ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω του στόχου 2% της ΕΚΤ έως το Νοέμβριο του 2023. «Το μεγάλο ερώτημα είναι τι σήμα θέλει να δώσει η ΕΚΤ όσον αφορά στην άρση του κανονικού της προγράμματος αγοράς ομολόγων (ΑΡΡ). Οι αγορές αμφιβάλουν εάν το ΑΡΡ είναι αρκετά ευέλικτο να ανταποκριθεί σε μία ασύμμετρη πολεμική κρίση εξαιτίας της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών», αναφέρει ο Αντρέας Μπιλμέιερ, οικονομολόγος της Franklin Templeton. 

Η πτώση των αποδόσεων στην ευρωπεριφέρεια ήταν μικρότερη, εν μέσω σύγχυσης για την περαιτέρω νομισματική πολιτικής της ΕΚΤ και των ανησυχιών για τον αντίκτυπο του πολέμου στην οικονομία της Ευρωζώνης. Η απόδοση του ιταλικού 10ετους υποχώρησε τρεις μονάδες βάσεις στο 1,55% με το spread στις 162 μονάδες βάσης. Στην ελληνική αγορά, η απόδοση στη νέα 10ετία διαμορφώθηκε στο 2,35%, ενώ στην πενταετία υποχώρησε περισσότερο στο 1,15%. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News