Business & Finance Δευτέρα 27/09/2021, 19:18
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε υψηλό τριμήνου οι αποδόσεις – Φόβοι για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική

Ομόλογα: Σε υψηλό τριμήνου οι αποδόσεις – Φόβοι για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική

Σε υψηλά τριών μηνών εκτινάχθηκαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς η αρχική αποκλιμάκωση τoυ κόστους δανεισμού στο εκλογικό αποτέλεσμα της Γερμανίας έδωσε γρήγορα τη θέση της στην άνοδο λόγω ανησυχιών ότι οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη ετοιμάζονται για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική πιο γρήγορα απ΄ό,τι αναμενόταν. 

Στην αρχή της συνεδρίασης, οι αποδόσεις των γερμανικών υποχώρησαν, καθώς απομακρύνθηκε ο κίνδυνος δημιουργίας μίας κυβέρνησης συνασπισμού με αριστερή κατεύθυνση μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Γερμανίας. Η καθοδική κίνηση αντιστράφηκε ωστόσο γρήγορα, αφού η προσοχή των επενδυτών επέστρεψε στις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες που έχουν ήδη δώσει σήμα σταδιακής μείωσης των αγορών ομολόγων, καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς εκτινάχθηκε στο -0,19%, στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τριών μηνών, μετά την αρχική πτώση στο -024%, συνεχίζοντας την άνοδο των πέντε μονάδων βάσης της προηγούμενης εβδομάδας. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη τίποτε για τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης της Γερμανίας, όμως σίγουρα έχει φύγει από το τραπέζι το σενάριο μίας συμμαχίας με αριστερό προσανατολισμό, εξέλιξη που έδωσε μία μεγάλη ανάσα στην αγορά», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της ING, Αντουάν Μπουβέ.

Για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) πιθανόν να σχηματίσουν συνασπισμό με τους Πρασίνους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), παρότι τα δύο κόμματα θα μπορούσαν να συμμαχίσουν και με τους Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ (CDU). Αν και οι συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης θα τραβήξουν σε μάκρος, οι επενδυτές είναι ευχαριστημένοι που το εκλογικό αποτέλεσμα υποδηλώνει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα αποτελείται κυρίως από κεντρώα κόμματα.

Από την ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ξέφυγε προς στιγμή στο 0,83% με άνοδο τριών μονάδων βάσης για να πάρει εν συνεχεία μία ανάσα στο 0,79%. Η ελληνική αγορά κρατικού χρέους ήταν η μοναδική που παρουσίασε σταθερότητα στη σημερινή συνεδρίαση παραμένοντας στα επίπεδα της Παρασκευής. Η απόδοση στη 10ετία παρέμεινε σχεδόν σταθερή στο 0,80% με το spread στις 108 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία διαμορφώθηκε στο 0,04%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε μόλις στα 60 εκατ.ευρώ. 

Σε τροχιά ανόδυ οι αποδόσεις και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με αναλυτές να επικαλούνται ως βασικό λόγο τη μεγαλύτερη του αναμενόμενου άνοδο του πληθωρισμού. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς “έσπασε” το φράγμα του 1,50%, ενώ του 30ετούς ξέφυγε πάνω από το 2%, και οι δύο σε υψηλό περίπου τριών μηνών. «Αυτό συμβαίνει επειδή πολλοί επενδυτές ήταν υπερβολικά εφησυχασμένοι και δεν περίμεναν ότι η Fed θα άρχιζε το tapering το Νοέμβριο», αναφέρει αναλυτής της Allianz Global Investors.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News