Business & Finance Τετάρτη 22/12/2021, 19:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε υψηλό μηνός οι αποδόσεις του ευρώ – Στο 1,29% της ελληνικής 10ετίας

Ομόλογα: Σε υψηλό μηνός οι αποδόσεις του ευρώ – Στο 1,29% της ελληνικής 10ετίας

Συνέχισαν σε πορεία ανόδου και σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, με το κόστος δανεισμού στη Γερμανία να εκτινάσσεται σε υψηλό μηνός, καθώς η τάση ανάληψης ρίσκου καθοδήγησε και χθες τις αγορές μετοχών και πετρελαίου, απομακρύνοντας τους επενδυτές από το ασφαλές ενεργητικό του κρατικού χρέους.

Παρά το γεγονός ότι η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον προκαλεί νέες ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας με την απειλή περιοριστικών μέτρων, το κλίμα στις κατηγορίες του πιο ριψοκίνδυνου ενεργητικού παρέμεινε θετικό.

Σε αυτό το περιβάλλον, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε περαιτέρω στο -0,294%, στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Νοεμβρίου, απομακρυνόμενη από το χαμηλό του -0,40% στην αρχή της εβδομάδας. Αυτό δείχνει, σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή Κριστόφ Ρίγκερ της Commerzbank, ότι θα χρειαστεί κάτι περισσότερο από γενικευμένα περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη για να πυροδοτηθεί ένα ράλι στο τέλος του έτους και να μπορέσουν οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών να ξεφύγουν από την περιοχή του -0,40%.

Στην επιδείνωση του κλίματος στην αγορά κρατικών ομολόγων οδήγησαν και οι «επιθετικές» δηλώσεις διαμορφωτών πολιτικής της ΕΚΤ, που υποδηλώνουν ότι τα πανδημικά μέτρα στήριξης θα αποσυρθούν πιθανότατα πιο γρήγορα απ΄ό,τι αναμένεται. Ωστόσο, ο Ρίγκερ θεωρεί ότι εάν η νέα υγειονομική κρίση γενικευθεί και στις ΗΠΑ, τότε πιθανόν οι επενδυτές να αναζητήσουν σε πιο σταθερή βάση την ασφάλεια του κρατικού χρέους, εν μέσω ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Ιδια εικόνα παρουσίασε και η ευρωπεριφέρεια για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση με τον όγκο συναλλαγών σαφώς περιορισμένο. Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε περαιτέρω κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,29% με το spread στις 161 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού κλιμακώθηκε στο 0,53%. Περιορισμένος και ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 42 εκατ.ευρώ. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,067%.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News