Business & Finance Πέμπτη 3/03/2022, 22:00
ΑΓΟΡΕΣ

Γερμανία: Διαπιστώνει ελλείψεις σε ομόλογα λόγω των κυρώσεων

Γερμανία: Διαπιστώνει ελλείψεις σε ομόλογα λόγω των κυρώσεων

Η γερμανική κυβέρνηση έσπευσε σήμερα να αυξήσει την προσφορά σε ομόλογα, καθώς θεωρεί ότι διακρατώνται από χρηματοοικονομικούς ομίλους οι οποίοι υπόκεινται πλέον στο καθεστώς των κυρώσεων εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 

«Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι μέρος των ομολόγων διακρατώνται από χρηματοοικονομικούς ομίλους οι οποίοι έχουν αποκλειστεί από συναλλαγές. Για το λόγο αυτό και σπεύσαμε σήμερα να αυξήσουμε την προσφορά στα ομόλογα όπου υπάρχουν ελλείψεις», ανέφερε εκπρόσωπος της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής.  

Ο οργανισμός διαχείρισης δημοσίου χρέους θα αυξήσει τον όγκο σε τίτλους που λήγουν το Μάρτιο του 2024 μηδενικού επιτοκίου στα 8,5 δισ.ευρώ μέσω βραχυπρόθεσμων repo και δανεισμού με χρεόγραφα. 

Η στροφή των επενδυτών σε ασφαλές ενεργητικό καθώς κλιμακώθηκε η κρίση στην Ουκρανία επέτεινε ακόμη περισσότερο τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές repo, όπου οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς ανταλλάσουν χρεόγραφα με ρευστό – ένα σημαντικό εργαλείο για την τόνωση της ρευστότητας στις διεθνείς αγορές. 

Στρατηγικοί αναλυτέ ςτης Commerzbank εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας διακρατεί αυτή τη στιγμή ιαπωνικά ομόλογα αξίας 60 δισ.ευρώ, γερμανικά και γαλλικά 50 δισ.ευρώ έκαστο καθώς και υπερεθνικό χρέος αξίας 25 δισ.ευρώ από εκδότες όπως η Ε.Ε..

«Παρότι τα παραπάνω ποσά δεν είναι αρκετά για να επηρεάσουν την αγορά στο σύνολό της, θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποιες διαταραχές σε συγκεκριμένες κατηγορίες ομολόγων», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής Κριστόφ Ρίγκερ. Για παράδειγμα, τα γερμανικά ομόλογα λήξης του 2024 παρουσιάζουν μεγάλη έλλειψη, γεγονός που σημαίνει ότι ο δανεισμός έχει γίνει υπερβολικά ακριβός. 

Η χρόνια πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης έχει μειώσει την προσφορά ομολόγων υψηλής ποιότητας, τα οποία αποτελούν συστημικά σημαντικό ενεργητικό εξαιτίας της χρήσης τους ως εγγυήσεις. Ωστόσο, στις τελευταίες συνεδριάσεις έχουν γίνει πολύ ακριβά και δύσκολο στο να βρεθούν. Οι επενδυτές στη γερμανική αγορά κρατικών ομολόγων πληρώνουν το υψηλότερο premium από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνης για να ρευστοποιούν τα ομόλογα στις συμφωνίες swaps. 

Bunds trade at the biggest premium to swaps in years
  

Tα κρατικά ομόλογα των ανεπτυγμένων οικονομιών χρησιμοποιούνται ως collateral στις συμφωνίες repo, λόγω της ρευστότητάς τους και της υψηλής αξιολόγησής τους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News