Business & Finance Τετάρτη 30/03/2022, 15:29
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Στοπ στο ανοδικό τριήμερο σερί των μετοχών 

Ευρώπη: Στοπ στο ανοδικό τριήμερο σερί των μετοχών 

Μετά από ένα τριήμερο σερί κατά το οποίο οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραφαν κέρδη και μάλιστα κατάφεραν να φθάσουν στα επίπεδα που διαπραγματεύονταν πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σήμερα έχουν αναστρέψει πορεί και κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Με την αισιοδοξία από τη χθεσινή συνάντηση των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο χωρών στην Κωνσταντινούπολη να έχει ατονήσει, οι επενδυτές σήμερα δεν προτιμούν τις μετοχές, ούτε όμως και τα κρατικά ομόλογα καθώς οι αποδόσεις τους παρουσιάζουν σταθεροποιητικές τάσεις ή μικρές πτωτικές μεταβολές. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχωρεί κατά 0,68%, με την πλειονότητα των κυριότερων του κλάδων να υποχωρούν.

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης δέχεται πιέσεις διαγράφοντας 1,67%, μετά την έκθεση των Σοφών της γερμανικής οικονομίας με την οποία υποβαθμίζουν την ανάπτυξη για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης για το 2022, στο 1,8% από 4,6% των προηγούμενων εκτιμήσεών τους. 

Την ίδια ώρα, σε κατάσταση πρώιμου συναγερμού τέθηκε από σήμερα η χώρα, όπως ανακοίνωσε διά στόματος του υπουργού Οικονομίας της χώρας, αναφορικά με το φυσικό αέριο. Η πρώτη αυτή προειδοποίηση αφορά το φυσικό αέριο και το ενδεχόμενο να υπάρξουν προβλήματα στον εφοδιασμό από τη Ρωσία, ακόμη και διακοπή της παροχής του. 

Η κίνηση αυτή του Βερολίνου έρχεται κι ενώ η Μόσχα ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα πλάνο με το οποίο θα δέχεται πληρωμές για τις εξαγωγές φυσικού αερίου σε ρούβλι, ένα ενδεχόμενο όμως για το οποίο η G7 είναι αμετάκλητα αρνητική.

Από τη μεριά του Κρεμλίνο σήμερα άλλαξε στάση αναφορικά με τις πληρωμές των συμβολαίων φυσικού αερίου σε ρούβλια, καθώς το τελεσίγραφο επρόκειτο να εκπνεύσει αύριο, Πέμπτη 31 Μαρτίου και με αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν τεθεί σε συναγερμό.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα ζητηθεί άμεσα από άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για το φυσικό αέριο, αλλά ότι η μετάβαση θα γίνει σταδιακά.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι η Μόσχα θα σκεφτεί το ενδεχόμενο να διευρύνει τον κατάλογο των εξαγόμενων προϊόντων της, για τα οποία θα ζητάει πληρωμές σε ρούβλια.

Κατά 1,14% υποχωρεί το χρηματιστήριο του Παρισιού, στο -0,55% το Μιλάνο, μεταξύ οριακών απωλειών και κερδών κινείται το χρηματιστήριο του Λονδίνου. 

Με τις τιμές του πετρελαίου να καταγράφουν σήμερα κέρδη, ο κλάδος της ενέργειας ενισχύεται κατά 2,70% και ακολουθεί από σχετική απόσταση αυτός των πρώτων υλών με άνοδο περί του 1,65%, καθώς οι τιμές των βασικών μετάλλων επίσης κινούνται ανοδικά σήμερα. 

moneyreview.gr

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News