Business & Finance Πέμπτη 30/12/2021, 20:57
ΑΓΟΡΕΣ

Γερμανικές μετοχές: Έχασαν τη «λάμψη» τους το 2021

Γερμανικές μετοχές: Έχασαν τη «λάμψη» τους το 2021

Το ράλι των γερμανικών μετοχών, που ξεπέρασε σε επιδόσεις τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς δείκτες στη διάρκεια του περυσινού έτους, αρχίζει να χάνει κεκτημένη ταχύτητα, καθώς οι διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα πλήττουν τους εξαγωγείς. 

Ενώ ο DAX παρουσίασε μεγαλύτερα κέρδη από το STOXX 600 πέρυσι, φέτος τα κέρδη του μετριάστηκαν στο 16% έναντι 23% του δείκτη STOXX 600. Στρατηγικοί αναλυτές αναμένουν ότι η άνοδος θα συνεχιστεί και το 2022, αν και σε βραδύτερο ρυθμό. 

«Το 2021 ήταν αρκετά δύσκολο για τις γερμανικές μετοχές, εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησης των γερμανικών επιχειρήσεων από τις εξαγωγές, ειδικά για αυτές που έχουν δεσμούς με την Κίνα», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της Comdirect Bank Aντρέας Λίπκοου.

Τα χαμηλότερα κέρδη του DAX έχουν επίσης να κάνουν και με το αυξημένο κόστος πρώτων υλών και με τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Τα θέματα αυτά έπληξαν και τη Siemens Energy, η οποία έχει απωλέσει περισσότερο από 24% της αξίας φέτος, στην χειρότερη ετήσια επίδοση μεταξύ των μετοχών του δείκτη DAX στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

German stocks lagged European peers amid strong gains overall   

Ακόμη ένα μεγάλος χαμένος είναι η εταιρεία delivery, Delivery Hero, η οποία επλήγη από την άρση των περιοριστικών μέτρων. 

Οι μετοχές ανάπτυξης «έκλεψαν» και φέτος τις εντυπώσεις, ειδικά από τον κλάδο τεχνολογίας, αφήνοντας πίσω τις μετοχές από τον χώρο της βαριάς βιομηχανίας. 

Παρ΄όλα αυτά, τα φετινά κέρδη του DAX εξακολουθούν να είναι τα τέταρτα μεγαλύτερα στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Στρατηγικοί αναλυτές προβλέπουν κατά μέσο όρο αύξηση 11% για το 2022, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

«Οι γερμανικές μετοχές δεν είναι φθηνές, αλλά ούτε και υπερβολικά ακριβές και εξακολουθούν να είναι ενδιαφέρουσες στο πλαίσιο των σημαντικά αρνητικών πραγματικών επιτοκίων», σημειώνει ο Τιμ Αλμπρεχτ, επικεφαλής του τμήματος μετοχών της DWS.   

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News