Business & Finance Τετάρτη 19/01/2022, 12:35
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Έπεσε και το τελευταίο «προπύργιο» 10ετούς τίτλου με αρνητική απόδοση 

Ομόλογα: Έπεσε και το τελευταίο «προπύργιο» 10ετούς τίτλου με αρνητική απόδοση 

Σε θετικό έδαφος πέρασε σήμερα Τετάρτη το γερμανικό δεκαετές κρατικό ομόλογο, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά τον Μάιο του 2019.

Η υπερπήδηση του μηδενός της απόδοσης του δεκαετούς γερμανικού bund μετά από σχεδόν τρία χρόνια, σημαίνει ότι πλέον κανένας κρατικός δεκαταετής τίτλος χρέους δεν διαπραγματεύεται πλέον με αρνητική απόδοση, καθώς αυτός της Γερμανίας ήταν ο τελευταίος τίτλος που παρέμενε σε αρνητικό έδαφος. 

Η απόδοση της γερμανικής δεκαετίας σημειώνει άνοδο περί των τριών μονάδων βάσεως και έχει ανέλθει έως το 0,008% (ούτε δηλαδή μία μονάδα βάσης άνω του μηδενός). Μόνο στο διάστημα του τελευταίου μηνός, η απόδοση έχει καταγράψει άνοδο σχεδόν 40 μονάδων βάσεως. 

Σύμφωνα με τον Γκάρεθ Χιλ, διαχειριστή κεφαλαίων στη Royal London Asset Management, η αντίδραση αυτή του γερμανικού bund, είναι πολύ σημαντική, καθώς θα σηματοδοτήσει την έναρξη της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

«Οι πιέσεις προς το όριο του μηδενός, είναι ενδεικτικό της πορείας που θα χαράξουν τα πράγματα με υψηλότερες αποδόσεις», επισημαίνει στο Reuters. 

Η άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, αντανακλά τόσο τις πληθωριστικές πιέσεις όσο και το γεγονός ότι οι οικονομίες έχουν τροχοδρομήσει προς την ανάκαμψή τους μετά την πανδημία. 

Η αύξηση του κόστους δανεισμού στην Ευρωζώνη, δεν έρχεται και στην πιο ιδανική συγκυρία, καθώς επίκειται τον ερχόμενο Μάρτιο το τέλος του έκτακτου προγράμματος αγορών της ΕΚΤ για την πανδημία (ΡΕΡΡ), ένα πρόγραμμα που πίεσε προς τα κάτω τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων φθάνοντας να διαπραγματεύονται σε ιστορικά χαμηλά. 

Πλέον με τον τερματισμό των αθρόων αγορών από την ΕΚΤ, η οποία και θα συνεχίσει το κανονικό της πρόγραμμα αγορών ύψους 20 δισ. ευρώ μηνιαίως, τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης χάνουν το σημαντικότερο κομμάτι στήριξής τους. 

Παρά τις εξαγγελίες της ανώτατης ευρωπαϊκής τραπεζικής αρχής ότι θα επανεπενδύσει τους τίτλους που έχει στην κατοχή στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ, η απόσυρση του προγράμματος αφήνει ένα τεράστιο κενό στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης. 

Η αύξηση του κόστους δανεισμού, όπω είναι φυσικό προβληματίζει και το επιτελείο του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών,
Άλλωστε σήμερα, ο ΟΔΔΗΧ έκανε την πρώτη απόπειρα εξόδου στις αγορές, με τη δημοπράτηση δεκαετούς κρατικού ομολόγου και στόχο την άντληση 3 με 3,5 δισ. ευρώ. 

Υπενθυμίζεται, ότι βάσει του σχεδιασμού της οικονομικής ηγεσίας της Ελλάδας, για φέτος ως στόχος έχει ορισθεί από την έκδοση χρέους περί των 12 δισ. ευρώ. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News