Business & Finance Τρίτη 5/07/2022, 15:53
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Κύμα φόβου έχει συμπαρασύρει τα χρηματιστήρια 

Ευρώπη: Κύμα φόβου έχει συμπαρασύρει τα χρηματιστήρια 

Το ενδεχόμενο να στερέψουν οι προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει πυροδοτήσει ένα κύμα φόβου το οποίο με τη σειρά του έχει συμπαρασύρει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα οποία καταγράφουν βαριές απώλειες. 

Η προέλευση των νέων φόβων αυτή τη φορά είχε προέλευση από τη Νορβηγία, καθώς η προκήρυξη απεργίας στους εργαζόμενους στον κλάδο του φυσικού αερίου, θέτει στο περιθώριο  μια από τις εναλλακτικές χώρες προμηθευτές της Ευρώπης.

Και η απεργία αυτή έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ρωσία έχει κλείσει τις στρόφιγγες των αγωγών φυσικού αερίου προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. 

Στο ήδη άσχημο σημερινό κλίμα ήρθαν να προστεθούν και τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, η οποία κατέβασε ταχύτητα φθάνοντας σε χαμηλό 16 μηνών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχωρεί κατά 1,87%, με όλους τους κυριότερους κλάδους του να υποχωρούν και κάποιοι εξ αυτών να καταγράφουν βαριές απώλειες. 

Βαριές απώλειες της τάξεως του 2,65% σημειώνουν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι, στο -2,15% βρίσκεται το χρηματιστήριο στο Μιλάνο, αυτό του Λονδίνου διαπραγματεύεται οριακά υψηλότερα του -2%. 

Ο κλάδος των πρώτων υλών έχει βυθιστεί κατά 4,21% και της αυτοκινητοβιομηχανίας κατά 3,27%, ενώ ο ενεργειακός περιηγείται πέριξ του -3%, όπως και ο ασφαλιστικός.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, είδαν το φως αναφορικά τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, σε χαμηλό 16 μηνών διολίσθησε ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών PMI για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες του Ιουνίου για την Ευρωζώνη, διατηρήθηκε όμως πάνω από το 50 και συγκεκριμένα στο 52. Βέβαια, η απότομη πτώση, όπως διαφαίνεται από τον δείκτη της S&P Global, προκαλεί ανησυχίες ότι το μπλοκ θα μπορούσε να περιέλθει σε ύφεση αυτό το τρίμηνο.

Για το ενδεχόμενο ύφεσης αναφέρθηκε σήμερα και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει την παροχή φυσικού αερίου και οι βιομηχανίες θα πρέπει να λειτουργήσουν με ενεργειακές ελλείψεις. 

Στην Ευρώπη μόνο, η τιμή του έχει αυξηθεί κατά περίπου 700% από την αρχή του έτους, σπρώχνοντας ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο στα πρόθυρα της ύφεσης. Το φυσικό αέριο βρίσκεται στην καρδιά της παγκόσμιας αντιπαράθεσης, η οποία είναι τόσο ισχυρή, ώστε οι πρωτεύουσες στη Δύση αποφάσισαν λόγω αυτής να καθυστερήσουν τα σχέδια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωζώνη: Σημάδια ύφεσης για το τρίτο τρίμηνο – Επιβραδύνθηκε ο PMI τον Ιούνιο

Ευρώ: Επέστρεψε στα χαμηλά του 2002 έναντι του δολαρίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News