Business & Finance Τρίτη 8/03/2022, 12:23
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Αναστροφή του αρνητικού κλίματος στα χρηματιστήρια 

Ευρώπη: Αναστροφή του αρνητικού κλίματος στα χρηματιστήρια 

Σε ανοδική πορεία έχουν επιστρέψει οι μετοχές και τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, σε μια ημέρα κατά την οποία διέρρευσαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση καταρτίζει σχέδια για μια ευρεία έκδοση ομολόγου, με τα αντληθέντα κεφάλαια της οποίας θα χρηματοδοτήσει τις αμυντικές δαπάνες και το ενεργειακό κόστος. 

Το συνολικό πακέτο της πρότασης ίσως παρουσιασθεί αμέσως μετά την έκτακτη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις Βερσαλλίες στις 10 και 11 Μαρτίου, σύμφωνα με αξιωματούχους με γνώση των εν εξελίξει προπαρασκευαστικών εργασιών.

Πίσω στα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 σημειώνει άνοδο 0,63%, κινούμενος συντηρητικά σε σχέση με τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς αυτό του Μιλάνου πραγματοποιεί ράλι της τάξεως του +282%, του Παρισιού ενισχύεται κατά 1,70% και της Φρανκφούρτης κινείται υψηλότερα κατά 1,25%. Τη σημερινή εξαίρεση για άλλη μια συνεδρίαση την αποτελεί το Χρηματιστήριο στο Λονδίνο, παρουσιάζοντας οριακές απώλειες της τάξεως του 0,06%. 

Στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών έχει επικεντρωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον σήμερα, με αποτέλεσμα ο τραπεζικός κλάδος να είναι αυτός που ξεχωρίζει με άλμα περί του 3,55%. Από μικρή σχετικά απόσταση με κέρδη 3,26% ακολουθεί ο κλάδος των εταιρειών κοινή ωφέλειας, ενώ κατά 2,73% ενισχύεται ο ασφαλιστικός κλάδος. 

Οι επενδυτές εμφανίζονται σήμερα με διάθεση να τοποθετηθούν στις μετοχές αν και οι εξελίξεις από το μέτωπο της Ουκρανίας μόνο προς την αποκλιμάκωση δεν δείχνουν. Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης απείλησε με κλείσιμο στις στρόφιγγες του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, δηλώνοντας ότι η χώρα του έχει κάθε δικαίωμα να επιβάλλει κυρώσεις στο φυσικό αέριο που διέρχεται από αυτόν. 

Από τις επιμέρους μετοχές, αυτή της Adidas κινείται πτωτικά μετά την ανακοίνωση της γερμανικής κατασκευάστριας αθλητικών ειδών ότι προέβη σε αντικατάσταση του επικεφαλής της στην Κίνα, μια κίνηση που έρχεται μετά το καταναλωτικό εμπάργκο εξαιτίας της στάσης στο θέμα που αφορά την παραγωγή βαμβακιού στην περιοχή Σιντζιάνγκ.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έρχονται από μια εβδομάδα στην οποία κατέγραψαν απώλειες της τάξεως του 7%, στη χειρότερη εβδομάδα τους από τον Μάρτιο του 2020. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

E.E.: Σχέδιο έκδοσης ομολόγου-«μαμούθ» για ενέργεια και άμυνα

Με ενεργειακό πόλεμο απειλεί η Μόσχα την Ευρώπη: Τέλος ο Nord Stream 1, πετρέλαιο 300 δολαρίων

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News