Business & Finance Τρίτη 8/03/2022, 08:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με ενεργειακό πόλεμο απειλεί η Μόσχα την Ευρώπη: Τέλος ο Nord Stream 1, πετρέλαιο 300 δολαρίων

Με ενεργειακό πόλεμο απειλεί η Μόσχα την Ευρώπη: Τέλος ο Nord Stream 1, πετρέλαιο 300 δολαρίων

Τους φόβους ενός ενεργειακού πολέμου ενισχύει η Μόσχα, καθώς απειλεί να κλείσει σημαντικό αγωγό φυσικού αερίου προς τη Γερμανία, ως αντίποινα για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Η τιμή του πετρελαίου θα ξεπεράσει τα 300 δολάρια, προειδοποιεί. 

«Η απόρριψη του ρωσικού πετρελαίου θα οδηγούσε σε καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά», είπε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ, λέγοντας ότι το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 300 δολάρια το βαρέλι. 

Ο Νόβακ επικαλέστηκε την απόφαση της Γερμανίας να σταματήσει την πιστοποίηση του αγωγού Nord Stream 2, λέγοντας «έχουμε κάθε δικαίωμα να πάρουμε την αντίστοιχη απόφαση και να επιβάλουμε εμπάργκο στο αέριο που περνά από τον αγωγό Nord Stream 1». 

Θα ήταν αδύνατο να υποκατασταθεί γρήγορα το ρωσικό πετρέλαιο στην ευρωπαϊκή αγορά, είπε, εξηγώντας ότι «θα πάει χρόνια και θα είναι πολύ πιο ακριβό για τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Τελικά, εκείνοι θα πληγούν περισσότερο από αυτό», είπε. 

Αναλυτές της Bank of America έχουν προειδοποιήσει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα φτάσουν τα 200 δολάρια το βαρέλι εάν οι περισσότερες από τις εξαγωγές της Ρωσίας απαγορευτούν. Σήμερα, το πετρέλαιο κινείται κοντά στο υψηλό 14 μηνών, φτάνοντας έως και στα 125,19 δολάρια. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Σχέδια για μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου έως και 80% – Επιταχύνεται το Green Deal

Γερμανία: Όχι στο εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου

Τι σημαίνει ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: 7 αναλυτές απαντούν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News