Business & Finance Τρίτη 8/03/2022, 11:31
BUSINESS & FINANCE

E.E.: Σχέδιο έκδοσης ομολόγου-«μαμούθ» για ενέργεια και άμυνα

E.E.: Σχέδιο έκδοσης ομολόγου-«μαμούθ» για ενέργεια και άμυνα

H Ευρωπαϊκή Ενωση πρόκειται μέσα στην εβδομάδα να αποκαλύψει το σχέδιό της για μια τεράστια, κοινή έκδοση ομολόγων προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις αμυντικές δαπάνες αλλά και το κόστος ενέργειας, στον απόηχο των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το συνολικό πακέτο της πρότασης ίσως παρουσιασθεί αμέσως μετά την έκτακτη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις Βερσαλίες στις 10 και 11 Μαρτίου, σύμφωνα με αξιωματούχους με γνώση των εν εξελίξει προπαρασκευαστικών εργασιών.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, αξιωματούχοι της Ε.Ε επεξεργάζονται επίσης τις λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα λειτουργούσε η διαδικασία πώλησης χρέους και για το πόσα κεφάλαια προτίθεται να αντλήσει η Ε.Ε.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει ομόλογα και μετέπειτα θα διοχετεύσει τα κέρδη στα κράτη-μέλη υπό τη μορφή δανείων με ευνοϊκούς όρους για τη χρηματοδότηση των δαπανών στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας.

Κάποιοι αξιωματούχοι επισήμαναν ότι μια επιλογή είναι το σχέδιο αυτό να δομηθεί με βάση το πρόγραμμα SURE, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών υποστήριξης της απασχόλησης στον απόηχο της πανδημίας.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου, αλλά ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές αρχές συνεχίζουν να παρατηρούν την κατάσταση και είναι έτοιμες να αντιδράσουν στις νέες συνθήκες.

«Πρέπει να βρούμε νέα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε τα νέα προβλήματα που δημιουργεί αυτή η κρίση» ανέφερε τη Δευτέρα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι.

Σε μια πρώτη αντίδραση της αγοράς μετά από την αποκάλυψη της είδησης αυτής, το spread μεταξύ των αποδόσεων του 10ετούς ιταλικού και γερμανικου ομολόγου μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στις 151 μονάδες βάσης, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων της ΕΕ αυξήθηκαν με την προοπτική αύξησης της προσφοράς.

Το ευρώ επέκτεινε τα κέρδη, σημειώνοντας άνοδο 0,6% στα 1,0920 δολάρια. Άνοδο κατέγραψαν και οι ευρωπαϊκές μετοχές.

E.E.: Σχέδιο έκδοσης ομολόγου-«μαμούθ» για ενέργεια και άμυνα-1

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ο πόλεμος αλλάζει τον ενεργειακό σχεδιασμό

Κομισιόν: Σχέδια για μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου έως και 80% – Επιταχύνεται το Green Deal

Σχέδια «πολέμου» για τις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν συμφέροντα σε Ουκρανία-Ρωσία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News