Business & Finance Τετάρτη 1/12/2021, 12:19
BUSINESS & FINANCE

ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 6,7% για την Ελλάδα φέτος – Στο 3,1% ο πληθωρισμός το 2022

ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 6,7% για την Ελλάδα φέτος – Στο 3,1% ο πληθωρισμός το 2022

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 6,7% για το 2021 και οριακά κάτω του 5% -συγκεκριμένα 4,8%- για το 2022 αναμένει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), δημοσιεύοντας το αναθεωρημένο report του Δεκεμβρίου. 

Μεταξύ άλλων, ο διεθνής οργανισμός κάνει λόγο για μια δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας, μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων τον περασμένο Απρίλιο, η οποία ενισχύθηκε περαιτέρω από τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα της τουριστικής σεζόν. 

ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 6,7% για την Ελλάδα φέτος – Στο 3,1% ο πληθωρισμός το 2022-1

Ταυτόχρονα, όπως σημειώνει στη συνέχεια, η δημοσιονομική στήριξη και οι δημόσιες επενδύσεις συνέβαλαν έτι περισσότερο στην ανάταση της απασχόλησης και της κατανάλωσης. 

Όσον αφορά τον κίνδυνο μιας πιθανής αναζωπύρωσης της πανδημίας (ως απόρροια και της μετάλλαξης Όμικρον), ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιφέρει επιβράδυνση των επενδύσεων και κατ’ επέκταση επιβράδυνση του ρυθμού ανάκαμψης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη σταδιακή απόσυρση των υποστηρικτικών δημοσιονομικών μέτρων, ενόσω το σχέδιο αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης οδηγήσει σε τόνωση της οικονομίας και της παραγωγικότητας.

Και πώς θα το καταφέρει αυτό; Μέσω επενδύσεων, απαντάει ο ΟΟΣΑ, στην πράσινη μετάβαση, στην αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών και των ψηφιακών δεξιοτήτων, καθώς και στην στήριξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων. 

ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 6,7% για την Ελλάδα φέτος – Στο 3,1% ο πληθωρισμός το 2022-2

Πάντως, ξεκαθαρίζει ότι η προβλεπόμενη επιτάχυνση των επενδύσεων απαιτεί την οριστική επίλυση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την ενίσχυση των χρηματοδοτικών ροών, τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, όπως και την αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα. 

Στο ίδιο μήκος κύματος, η διατήρηση μιας βιώσιμης ανάκαμψης προϋποθέτει, κατά τον ΟΟΣΑ, την ενίσχυση της απασχόλησης και της παραγωγικότητας, μέσω της αύξησης του ενεργού πληθυσμού και της αναβάθμισης των εργασιακών δεξιοτήτων. 

Ειδική μνεία κάνει, τέλος, στις πληθωριστικές πιέσεις, προεξοφλώντας ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή θα κορυφωθεί το 2022, φθάνοντας στο 3,1%, αρκετά πάνω από τον στόχο του 2%. Ωστόσο, από το 2023 περιμένει αποκλιμάκωση στο 1,5%. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Societe Generale: Γιατί η Ελλάδα θα ανακάμψει γρήγορα από αυτή την κρίση

Πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να «γεννήσει» 68.000 περισσότερους επιχειρηματίες

Με μεγαλύτερο πορτοφόλι φέτος οι τουρίστες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News