Business & Finance Πέμπτη 3/03/2022, 17:45
BUSINESS & FINANCE

Project Syndicate: Ήρθε το τέλος του «μερίσματος ειρήνης»;

Γιατί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί μάθημα για την άμυνα των χωρών της Δύσης

Project Syndicate: Ήρθε το τέλος του «μερίσματος ειρήνης»;

«Ήρθε το τέλος του μερίσματος ειρήνης;» αναρωτιέται ο Kenneth Rogoff, καθηγητής Οικονομικών και Δημόσιας Πολιτικής στο Harvard, σε άρθρο του στο Project Syndicate.

O όρος «μέρισμα ειρήνης» («peace dividend») έγινε δημοφιλείς από τον Τζορτζ Μπους τον Πρεσβύτερο και τη Μάργκαρετ Θάτσερ μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Αναφέρεται στη μείωση των στρατιωτικών δαπανών, η οποία ωφελεί με τη σειρά της άλλους τομείς της οικονομίας.

Τις τελευταίες δεκαετίες, το επίπεδο ζωής στη Δύση ωφελήθηκε δεόντως από το λεγόμενο «μέρισμα ειρήνης». Για παράδειγμα, τα έξοδα των ΗΠΑ για την άμυνα έπεσαν από 11,1% του ΑΕΠ το 1967 (κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ) σε 3,5% σήμερα. Αν οι ΗΠΑ ξόδευαν σήμερα για την άμυνα το ίδιο ποσοστό με την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ, τότε θα είχαν πλήρωναν επιπλέον 1,5 τρισ. δολάρια.

Ο καθηγητής του Χαρβάρντ αναφέρει ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα πρέπει να αφυπνίσει τους πολιτικούς, τους επιχειρηματίες και τους οικονομολόγους της Δύσης.

«Ανεξάρτητα από τις βραχυπρόθεσμες πολιτικές που θα χρησιμοποιήσει η Ευρώπη και οι ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν την τωρινή κρίση, η μακροπρόθεσμη στρατηγική τους πρέπει να βάλει μπροστά την ενεργειακή ασφάλεια, μαζί με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, καθώς και τη χρηματοδότηση των ενόπλων δυνάμεων σε ίδιο επίπεδο με τις κοινωνικές προτεραιότητες» υποστηρίζει ο Kenneth Rogoff.

Όπως εξηγεί, το μέγεθος της ρωσικής οικονομίας είναι το 1/20 του συνδυασμένου μεγέθους των οικονομιών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, οπότε εκτιμά ότι θα είναι εύκολο για τις δύο τελευταίες να ξεπεράσουν τη Μόσχα σε έξοδα για την άμυνα.

Ο Rogoff επικρίνει τη μείωση των εξόδων για την άμυνα από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη δεν έχει δώσει μια ισχυρή στρατιωτική απάντηση στη ρωσική εισβολή, τόσο επειδή εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο, όσο και λόγω έλλειψης στρατιωτικής ετοιμότητας.

Όλα αυτά, βέβαια, ενδέχεται να αλλάξουν «χάρη στον Βλαντίμιρ Πούτιν». Η Γερμανία δεσμεύτηκε για αύξηση των αμυντικών της δαπανών σε παραπάνω από το 2% του ΑΕΠ της.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο καθηγητής, τέτοιες δεσμεύσεις έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία – ειδικά μετά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, ενδέχεται να είναι δύσκολο να εφαρμοστούν.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η ιστορία του Πούτιν με τον αρουραίο και τι μας μαθαίνει για την Ουκρανία

Γιατί ζούμε στον αιώνα των Τυράννων

Bernberg Bank για την επόμενη ημέρα: Έτσι θα μοιάζει ο κόσμος μετά τον πόλεμο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News