Business & Finance Πέμπτη 21/10/2021, 21:00
BUSINESS & FINANCE

ΟΟΣΑ: Από τις πιο ισχυρές η βελτίωση της απασχόλησης στην Ελλάδα

Αισθητή βελτίωση παρουσίασε η απασχόληση στις νεαρές ηλικίες στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ

ΟΟΣΑ: Από τις πιο ισχυρές η βελτίωση της απασχόλησης στην Ελλάδα

Η βελτίωση της αγοράς εργασίας κατά το β΄ τρίμηνο του 2021 στην Ελλάδα, ήταν από τις πιο ισχυρές μεταξύ των κρατών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Απασχόλησης (ΟΟΣΑ), όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση του Οργανισμού. 

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, στην Ελλάδα το ποσοστό απασχόλησης επί του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας κατέγραψε άνοδο πλέον του 2% φθάνοντας στο 56,4%, καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό μαζί με τη Σλοβενία (71,7%.)

Ωστόσο το ποσοστό αυτό ήταν αισθητά χαμηλότερο από τον μέσο όρο μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, το οποίο το β΄ τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 67,4%, από 66,9% το α΄ τρίμηνο του 2021. 

Διαβάστε επίσης: Το 40% των εργαζομένων σκέφτονται να αλλάξουν δουλειά

Βάσει της έκθεσης, βελτίωση καταγράφηκε και στο ποσοστό της συμμετοχής του εργατικού δυναμικού (το μερίδιο των ηλικιών που δύνανται να εργάζονται και το οποίο απασχολείται ή όχι) στο 72,2%, από 71,8% κατά τους τρεις πρώτους μήνες της τρέχουσας χρονιάς. 

Όπως επισημαίνει ο ΟΟΣΑ, αναφορικά με την εικόνα που παρουσίασαν τα δύο φύλα, αυτή ήταν παρόμοια, καθώς το ποσοστό των γυναικών αυξήθηκε από 59,6% στο 60,1%, ενώ για τους άνδρες το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 74,7%, από 74,3%. 

Αισθητή βελτίωση παρουσίασε η απασχόληση στις νεαρές ηλικίες, με το ανάλογο ποσοστό να ανεβαίνει στο 40,8%, από 39,9% το α΄ τρίμηνο του 2021. 

ΟΟΣΑ: Από τις πιο ισχυρές η βελτίωση της απασχόλησης στην Ελλάδα-1

Στην Ευρωζώνη κατά το β΄ τρίμηνο η θετική μεταβολή στην απασχόληση ήταν της τάξεως του 0,6% (στο 67,6%, από 67% το προηγούμενο τρίμηνο), ενώ όπως σημειώνει ο Οργανισμός σχεδόν στις μισές χώρες που μοιράζονται το ευρώ, το ποσοστό θετικής μεταβολής ήταν της τάξεως του 1% ή περισσότερο (για παράδειγμα σε Δανιά, Ισλανδία και Νορβηγία). 

Στον αντίποδα, σε Ελβετία και Εσθονία η απασχόληση ακολούθησε πτωτική πορεία, όπου στη μεν πρώτη υποχώρησε κατά 0,6% στο 78,6%, στη δε δεύτερη η πτώση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, από το 74,1% στο 72,9%.  

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σε ΗΠΑ και Καναδά η βελτίωση στην απασχόληση κινήθηκε σε ήπιους ρυθμούς. Στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου από το 68,4% του πρώτου τριμήνου ανέβηκε στο 68,9%, ενώ στον Καναδά στο 72,4% από 72,1%, επίπεδα τα οποία είναι χαμηλότερα κατά 2,7% και 1,7% αντίστοιχα σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία. 

Διαβάστε επίσης: Δέκα εκατομμύρια Αμερικανοί εργαζόμενοι «αγνοούνται»: Πού έχουν πάει;

Στην Ιαπωνία το ποσοστό 77,7%, έφερε την απασχόληση μόλις 0,3% στα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ η Αυστραλία ήταν η μοναδική χώρα που είδε την εικόνα της απασχόλησης να ξεπερνάει τα επίπεδα πριν από την εμφάνιση του κορωνοϊού, μετά την άνοδο κατά 0,9%, στο 75,3%.  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News