Business & Finance Δευτέρα 18/10/2021, 16:41
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

BofA: Δομικές αλλαγές στα εργασιακά – Οι επιπτώσεις της Μεγάλης Παραίτησης

BofA: Δομικές αλλαγές στα εργασιακά – Οι επιπτώσεις της Μεγάλης Παραίτησης

Καμία σοβαρή ένδειξη υποχώρησης δεν έχει δείξει η λεγόμενη «Μεγάλη Παραίτηση» στις ΗΠΑ, αφού μόνο τον Αύγουστο 4,3 εκατ. εργαζόμενοι παραιτήθηκαν τον Αύγουστο, δηλαδή το 3% του συνολικού πληθυσμού στη χώρα. Επρόκειτο μάλιστα για τον πέμπτο συναπτό μήνα που σημειώθηκε αριθμός ρεκόρ όσον αφορά τις παραιτήσεις.

Σύμφωνα μάλιστα με δύο ερευνητές οικονομολόγους της Bank of America, η τάση για παραιτήσεις στις ΗΠΑ θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμη. Πιο συγκεκριμένα, η Michelle Meyer και ο Stephen Juneau προβλέπουν ότι η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό, δηλαδή το ποσοστό των ανθρώπων που είτε εργάζεται είτε αναζητεί ενεργά για θέση εργασίας, θα ανέβει στο 62,6% μέχρι το τέλος του 2022. Στη συνέχεια όμως, εκτιμούν ότι θα παραμείνει σταθερό σε εκείνο το σημείο και το 2023. Συνεπώς, η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό θα είναι χαμηλότερη από τα επίπεδα προ πανδημίας του 63,3%.

Παρότι ακούγεται σαν μικρή μόνο διαφορά, αποτελεί μία από τις πολλές δομικές αλλαγές που επέφερε η Μεγάλη Παραίτηση στο εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο, η συμμετοχή ανερχόταν στο 61,6%, ελαφρώς χαμηλότερα από το 61,7 του Αυγούστου.
Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα από την Joblist, μεταξύ 2.099 ερωτηθέντων, το 73% σκεφτόταν να παραιτηθεί, ενώ ένα τέταρτο αυτών παραδεχόταν ότι είναι διατεθειμένο να παραιτηθεί χωρίς να έχει προοπτική για επόμενη δουλειά.

Η έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού και η τάση των παραιτήσεων συνεχίζονται ενδεχομένως διότι ο κόσμος ψάχνει αυτό που πραγματικά επιθυμεί από μία δουλειά και στην πορεία ανακαλύπτει ότι η θέση εργασίας που έχει ή οι εργασιακές συνθήκες δεν τον ευχαριστούν.

Αύξηση μισθών

Ως αποτέλεσμα της Μεγάλης Παραίτησης, υπήρξε ταχύτατη αύξηση στους μισθούς, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της BofA. Πράγματι, οι μισθοί αυξάνονται συνεχώς τους τελευταίους μήνες στις ΗΠΑ, κατά 0,6% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο και κατά 4,6% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της BofA μεγαλύτερη πιθανότητα παραίτησης υπάρχει για τους χαμηλόμισθους εργαζομένους, όπως διαφαίνεται και από το υψηλότατο ποσοστό παραιτήσεων στον ξενοδοχειακό κλάδο και τον χώρο της εστίασης. Έρευνα της Fed του Σικάγο καταδεικνύει επίσης ότι οι περισσότεροι από αυτούς που παραιτούνται πηγαίνουν σε θέσεις όπου πληρώνονται καλύτερα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News