Business & Finance Τρίτη 5/07/2022, 12:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Σημάδια ύφεσης για το τρίτο τρίμηνο – Επιβραδύνθηκε ο PMI τον Ιούνιο

Ευρωζώνη: Σημάδια ύφεσης για το τρίτο τρίμηνο – Επιβραδύνθηκε ο PMI τον Ιούνιο

Σε χαμηλό 16 μηνών διολίσθησε ο σύνθετος PMI του Ιουνίου για την Ευρωζώνη, διατηρήθηκε όμως πάνω από το 50 και συγκεκριμένα στο 52. Βέβαια, η απότομη πτώση, όπως διαφαίνεται από τον δείκτη της S&P Global, προκαλεί ανησυχίες ότι το μπλοκ θα μπορούσε να περιέλθει σε ύφεση αυτό το τρίμηνο.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε σχετικά ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος στην S&P Global Market Intelligence: «Η αιφνίδια μείωση στον ρυθμό ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη αυξάνει το ρίσκο ότι η περιοχή θα συρρικνωθεί οικονομικά το τρίτο τρίμηνο. Τα στοιχεία για τον PMI του Ιουνίου καταδεικνύουν ότι η τριμηνιαία ανάπτυξη του ΑΕΠ επιβραδύνεται σε μόλις 0,2%, με τους δείκτες που προβλέπουν τι έπεται, όπως η έρευνα για τις νέες παραγγελίες και τις επιχειρηματικές προσδοκίες, να δείχνουν μείωση της παραγωγής τους επόμενους μήνες.

Ο τομέας της μεταποίησης συρρικνώνεται ήδη, για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια και ο τομέας των υπηρεσιών υπέστη μία σημαντική απώλεια, χάνοντας ταχύτητα, εν μέσω της κρίσης στο κόστος ζωής. Τα έξοδα των νοικοκυριών για τα μη απαραίτητα αγαθά και υπηρεσίες δέχονται σημαντικές πιέσεις λόγω των κλιμακούμενων τιμών, αλλά οι δαπάνες των επιχειρήσεων και οι επενδύσεις επίσης συρρικνώνονται ως απάντηση στις χειρότερες προβλέψεις και τη σύσφιγξη των οικονομικών συνθηκών.»

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News