Business & Finance Τετάρτη 29/06/2022, 16:36
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Απώλειες στα χρηματιστήρια στη σκιά μιας ενδεχόμενης ύφεσης 

Ευρώπη: Απώλειες στα χρηματιστήρια στη σκιά μιας ενδεχόμενης ύφεσης 

Απώλειες σημειώνονται σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς έχουν επιστρέψει στις αγορές οι φόβοι για το ενδεχόμενο ύφεσης, καθώς ο πληθωρισμός ίπταται και οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε σύσφιγξη της νομισματικής τους πολιτικής. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχωρεί κατά 0,71%, έχοντας όλους τους βασικούς του κλάδους σε αρνητικό έδαφος, με εξαίρεση αυτόν του πετρελαίου και αερίου ο οποίος σημειώνει άνοδο περί του 1,70%. 

Από τα κυριότερα χρηματιστήρια αυτό της Φρανκφούρτης δέχεται τις εντονότερες πιέσεις χάνοντας 1,37%, κι ενώ τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν έδειξαν ότι ο πληθωρισμός τον Μάιο επιβραδύνθηκε τόσο σε ετήσια όσο και σε μηνιαία βάση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis, οι τιμές καταναλωτή τον τρέχοντα μήνα εκτιμώνται ότι θα τρέξουν με ρυθμό 7,6% σε ετήσια βάση, χαμηλότερα από το 7,9% του Μαΐου. Ακόμη πιο δραστική προβλέπεται η υποχώρηση των τιμών σε μηνιαία βάση, στο 0,1% τον Ιούνιο από 0,9% τον Μάιο. 

Το χρηματιστήριο στο Μιλάνο κινείται χαμηλότερα κατά 0,75%, αυτό στο Παρίσι κατά 0,68%, ενώ του Λονδίνου έχει καταφέρει οριακά να ξεπεράσει το μηδέν. 

Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης ανακοινώθηκαν επίσης τα στοιχεία που αφορούν τον πληθωρισμό στην Ισπανία, ο οποίος ξεπέρασε το ψυχολογικό φράγμα του 10% τον Ιούνιο, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε διάστημα 37 ετών, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (ΙΝΕ).

Βάσει των στοιχείων, οι τιμές καταναλωτή ανέβασαν αισθητά ταχύτητα τον τρέχοντα μήνα, καθώς από το 8,7% του Μαΐου ανέβηκαν στο 10,2%, ένα υψηλό από τον Απρίλιο του 1985 κι έναντι εκτιμήσεων για ρυθμό 9%.

Αρχής γενομένης από χθες και από τη Wall Street τις αγορές τις έχει κυριέψει εκ νέου ο φόβος ότι θα επέλθει οικονομική ύφεση, μετά τα στοιχεία για επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος τον Ιούνιο. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ισπανία: «Σαρανταρίζει» το υψηλό του πληθωρισμού τον Ιούνιο

Γερμανία: Σημάδια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού τον Ιούνιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News